Nieuws Detailhandel

De mussen vallen dood van het dak, maar dit bedrijf is al druk met kerstpakketten

Hartje zomer. Dat is zon, zee en strand. Zeker geen tijd voor kerst. Maar nu het kwik buiten de 30 graden of meer aantikt, zijn de eerste bedrijven toch al druk bezig met het samenstellen van, jawel, kerstpakketten.

René Cazander (AD) 22 juli 2022

Kerstpakketten ondernemers

30 graden buiten? Dat maakt voor Kelly Vizee en Wilma van Laar niet uit. Zij zijn al druk met het samenstellen van een kerstpakket voor het bedrijf waar Vizee werkt. Foto: Marnix Schmidt

Kelly Vizee waant zich even in kerstsferen, wanneer ze woensdagmiddag vanuit de warme buitenlucht de koele showroom van Geschenkpakkettenlijn in Woerden binnenstapt. Maar ook slaat de keuzestress bij haar toe, erkent ze ruiterlijk.

Ga er maar aan staan. Het is aan directiesecretaresse Kelly om weer voor driehonderd medewerkers van Warmtebouw in Utrecht een leuk pakket in elkaar te zetten voor de laatste, donkere dagen van het jaar. Dat is niet makkelijk, vertelt ze aan het AD. ,,Ik probeer me voor te stellen dat het al kerst is, terwijl het buiten nog hartje zomer is. Of ik dat erg vreemd vind? Nee joh. Dat is fantastisch. Even een paar maanden vooruit denken. Even schakelen naar wanneer het buiten koud is met de vraag wat ik mijn collega’s dan ga meegeven.”

''Ik probeer het altijd voor de bouwvak af te hebben. Die begint zaterdag. Dan ga ik zelf ook op vakantie''

Kelly Vizee

Kerstpakketten samenstellen tijdens de heetste dag van de zomer

Gelukkig is Wilma van Laar (66), eigenares van Geschenkpakkettenlijn, er om haar te helpen. Voor de afspraak met Kelly heeft ze een uur tot anderhalf uur uitgetrokken. De twee kennen elkaar, want Kelly komt al voor het vierde achtereenvolgende jaar bij Van Laar.

Dit jaar is de directiesecretaresse voor Van Laar zelfs de allereerste klant, die voor een kerstpakket een afspraak heeft gemaakt. En komt ze, toevallig net als twee jaar terug, op een van de warmste dagen van het jaar langs. Kelly: ,,Ik probeer het altijd voor de bouwvak af te hebben. Die begint zaterdag. Dan ga ik zelf ook op vakantie.”

Voor Van Laar is de verkoop van kerstpakketten in hartje zomer business as usual. Werk dat haar tevens veel plezier bezorgt. ,,Ik ga zo lang mogelijk door. Ik vind het veel te leuk. Ik krijg altijd vrolijke mensen over de vloer. Ze zijn altijd met een kadootje bezig. De meeste bedrijven komen na de vakantie, in september en oktober. Ik stimuleer mijn klanten vroeg te komen. De prijzen stijgen en sommige artikelen zijn moeilijk leverbaar.”

Lees ook: Crisis en personeelstekorten maken werkgevers gul met kerstpakketten

De gemiddelde prijs van een pakket ligt tussen de 45 en 50 euro

Van Laar heeft het bedrijf samen met haar echtgenoot al meer dan dertig jaar. De laatste twintig jaar heeft ze een showroom bij haar woning. Hier staan vierduizend artikelen, waarmee haar klanten, met name mkb-bedrijven uit de regio Utrecht, hun kerstpakket kunnen vullen. Hierbij kunnen ze kiezen tussen verschillende thema’s. ,,Onze kracht is dat we de klanten hun pakket helemaal zelf laten samenstellen.” De gemiddelde prijs van een pakket ligt tussen de 45 en 50 euro, vertelt ze.

,,Vorig jaar hadden wij als thema tapas. Het jaar ervoor high tea”, vertelt Kelly, terwijl ze haar ogen in de showroom goed de kost geeft. ,,Ik probeer naast eten altijd wel iets in het pakket te stoppen waar de mensen wat aan hebben. Een achterblijvertje. Een praktisch aandenken.”

''Als iets nu in de mode is, zie je het pas twee jaar later in het kerstpakket. Vorig jaar was het thema tapas''

Wilma van Laar

Steeds minder alcohol in het kerstpakket

Wat de trends dit jaar zijn, kan de doorgewinterde Van Laar nog niet zeggen. ,,Na oktober weet ik meer. Als iets nu in de mode is, zie je het pas twee jaar later in het kerstpakket. Vorig jaar was het thema tapas. We hebben toen ook veel lunchtrommeltjes verkocht. Je kan merken dat de mensen met het milieu bezig zijn. Wat opvalt, is dat ik minder alcohol verkoop.”

Tot slot even terug naar klant Kelly. Zij heeft inmiddels een keuze voor het thema van haar kerstpakketten gemaakt. ,,Dat ga ik natuurlijk niet vertellen. Dan is de verrassing voor mijn collega’s eraf”, lacht ze.

Lees ook: Naar kantoor in de hitte? Deze werkgevers bieden slimme (en leuke) verkoeling

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws