Nieuws Detailhandel

Vuurwerkhandelaren verwachten grote drukte na twee jaar zonder vuurwerk

Als vanouds knallen met vuurwerk: komende oudejaarsavond mag het weer. Na twee jaarwisselingen met een landelijk verbod vanwege corona merken vuurwerkhandelaren in de regio dat de behoefte groot is.

Dwayne Vrancken, Romee van der Heijden (ED) 22 november 2022

Vuurwerk 2022 2023 oudejaar jan de wit

Bij vuurwerkhandelaar Jan de Wit uit Helmond staat de telefoon roodgloeiend. De meest gestelde vraag: ‘Wanneer kunnen we weer vuurwerk bestellen?’ Foto: ED/Anette van de Goor / DCI Media.

Een rondgang langs enkele vuurwerkhandelaren in de regio Brabant leert dat zij rekenen op grote verkoopdrukte komende jaarwisseling. ,,Ik verwacht een gigantisch goede omzet”, zegt Jan de Wit van El Blanco in Helmond.

Die drukte heeft volgens hen te maken met het vuurwerkverbod voor consumenten tijdens de coronacrisis. ,,Het is heel simpel: mensen hebben twee jaar niks mogen afsteken. Nu kan er weer volop vuurwerk gekocht worden. Ik denk dat zij zich graag eens willen uitleven”, legt De Wit uit. De handelaren verwachten dat mensen niet direct gaan bezuinigen op vuurwerk.

Ook Ano vuurwerk in Milheeze voelt nu al de drukte aankomen. ,,We hebben al ruim de helft meer voorbestellingen dan voorgaande jaren”, zegt bedrijfsleider Marian van Nooijen. De Wit ziet dezelfde vraag, maar voorbestellen kan bij hem pas vanaf 1 december. ,,We krijgen nu al elke dag telefoon met de vraag ‘Wanneer kunnen we weer gaan bestellen?’

Hogere bezetting bij politie, brandweerdiensten en ziekenhuizen

De consument lijkt dus weer uit te kijken naar een jaarwisseling waarbij er zelf vuurwerk mag worden afgestoken. Dat mag op 31 december tussen 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Wie buiten die tijden vuurwerk afsteekt, riskeert een boete.

"Het is heel simpel: mensen hebben twee jaar niks mogen afsteken. Nu kan er weer volop vuurwerk gekocht worden. Ik denk dat zij zich graag eens willen uitleven”

Vuurwerkverkoper Jan de Wit, El Blanco (Helmond)

De politie laat weten voorbereid te zijn op komende jaarwisseling. ,,We hebben tientallen extra collega’s in dienst tijdens de nieuwjaarsnacht. Dat is bovenop de reguliere bezetting tijdens een gewone horecanacht”, aldus een woordvoerder. Ook de Veiligheidsregio, verantwoordelijk voor onder meer de brandweer, staat de dagen rondom de jaarwisseling op scherp.

Een hogere personeelsbezetting is ook aan de orde in de ziekenhuizen. Zowel het MMC in Veldhoven als het Catharinaziekenhuis in Eindhoven en het Sint Anna Ziekenhuis in Geldrop zeggen rekening te houden met een hogere instroom, vergelijkbaar met grotere evenementen zoals de concerten van Guus Meeuwis. Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond kon niet reageren op vragen van het ED.

Algeheel vuurwerkverbod in twaalf gemeenten

Twaalf gemeenten hebben voor de komende jaarwisseling een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk afgekondigd. Verder stellen twee gemeenten zo'n verbod volgend jaar in en overwegen nog eens minstens tien gemeenten het verbod ergens in de komende jaren af te kondigen. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS onder 223 gemeenten.

Rond de afgelopen twee jaarwisselingen mocht in heel Nederland nergens vuurwerk worden afgestoken vanwege corona en dreigende overbelasting van de ziekenhuizen. Zo'n totaalverbod is er dit jaar vooralsnog niet. Dat betekent dat de in 2020 afgesproken vuurwerkregels weer van kracht zijn: knalvuurwerk, Chinese matten en vuurpijlen zijn verboden, siervuurwerk als cakeboxen is toegestaan.

Twaalf gemeenten vinden dat niet ver genoeg gaan. Dat zijn Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug. Zij vinden de overlast, materiële schade, letsel en milieuvervuiling onevenredig groot en kondigen daarom een algeheel vuurwerkverbod af. Op die plekken is alleen het zogeheten fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, toegestaan.

Bron: NOS.nl.

Vuurwerkvrije zones in Bergeijk, Helmond en Eindhoven

Net als in voorgaande jaren mag op bepaalde plekken in gemeenten geen vuurwerk worden afgestoken. Het ED vroeg de 22 gemeenten in Zuidoost-Brabant naar hun vuurwerkvrije zones: die liggen komende jaarwisselingen alleen in Bergeijk, Nuenen, Helmond en Eindhoven. Van alle bevraagde gemeenten konden Eindhoven, Oirschot en Someren niet reageren.

In Bergeijk mag net als in voorgaande jaren geen vuurwerk afgestoken worden op het Elsenhof bij de Jumbo, bij RSZK ’t Hofhuys en bij zorgcentrum Lucia in Luyksgestel. In Helmond is het aantal vuurwerkvrije zones uitgebreid: bovenop de twee bestaande zones bij het Elkerliek ziekenhuis en dierenpark Warande mag ook geen vuurwerk worden afgestoken bij woonzorgcentrum Rivierenhof in Brouwhuis, verzorgingshuis de Pannehoeve in Helmond-Noord en dierenpark De Rippert in Rijpelberg. Nuenen kent zones rond huisvesting voor senioren, bij tunneltjes en bij de dorpsboerderij.

De gemeente Eindhoven wil voor de jaarwisseling van 2023/2024 een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk invoeren.

In Eindhoven worden komende jaarwisseling sowieso vuurwerkvrije zones ingevoerd. Welke dat precies worden kan de gemeente nog niet zeggen; afgelopen zomer werd wel bekend dat er een analyse wordt gemaakt van de plekken in de stad waar de afgelopen jaren de meeste overlast was. Op die plekken gaat het verbod dit jaar al in. De gemeente Eindhoven wil voor de jaarwisseling van 2023/2024 een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk invoeren.

Ondanks de kritiek op vuurwerk verwachten handelaren De Wit en Van Nooijen dat zij blijven verkopen, zolang er vraag naar is. De Wit ziet wel een probleem in illegaal vuurwerk. ,,Als ik nu luister naar wat er wordt geknald, dan is dat illegaal. Dat verkopen wij niet, dus die mensen schaffen dat aan op de illegale markt. Het is beter om die markt aan te gaan pakken”, aldus De Wit.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws