Nieuws Actueel

Deze ondernemer maakt de onlinewereld eenvoudiger voor kwetsbare mensen

Jacques de Wit heeft met zijn Woerdense internetbedrijf Netrex een missie: de onlinewereld eenvoudiger maken voor kwetsbare mensen. Zijn laatste product is ABCDate, een landelijke datingsite voor mensen met een verstandelijke beperking.

Bert van den Hoogen | Foto: Peter Franken 7 april 2017

Netrex

De Wit maakte de OV-chipknip, internetbankieren en de DigiD al toegankelijker voor kwetsbare doelgroepen als senioren, migranten en mensen met een verstandelijke beperking. Een project over seksuele voorlichting voor zwakbegaafden bracht hem op het idee een datingsite voor deze groep op te zetten. "

We kregen vanuit de doelgroep de opmerking dat ze nu alles over seks wisten, maar daar weinig aan hadden omdat ze toch geen partner konden vinden. Er waren alleen lokale initiatieven waar maar een paar mensen stonden ingeschreven en via de grote datingsites vonden ze niemand."

ABCDate is in nauwe samenwerking met de doelgroep ontwikkeld. "Nu zijn we zover dat we de site landelijk kunnen lanceren. Daarvoor bieden we zorginstanties een pakket aan van software, seksuologen, begeleiders, coördinatoren, moderators en feestavonden. Die begeleiders en feestavonden zijn essentieel, want je moet de cliënten een beschermde omgeving bieden om elkaar te ontmoeten."

Fondsen

"Normaal heb je een markt waar je voor een probleem een oplossing met een verdienmodel bedenkt. In dit geval ziet de markt het probleem niet en is er geen verdienmodel, want de doelgroep heeft geen geld. De oplossing is het product. De financiering moet komen van private en publieke fondsen. Voor deze pilot was 350.000 euro nodig. Fondsen financieren alleen de opstartfase."

"We willen het gratis houden voor de cliënten, dus moeten commerciële partijen de kosten dragen. Zorginstellingen zijn grotendeels commercieel ingestelde organisaties. Ze kunnen het pakket voor een vaste prijs per jaar afnemen. Het is een gering bedrag voor instellingen met 5.000 of meer cliënten. Zo hopen we dat er landelijke dekking komt."

Doordat bij het pilotproject één financier op het laatste moment afhaakte, nam Netrex zelf 50.000 euro tekort voor zijn rekening. "Omdat we het project zo belangrijk vinden. Maar we doen geen vrijwilligerswerk. ABCDate is een cross-overproject dat maatschappelijk begint en vervolgens commercieel wordt binnen een sociale context. Zo willen we in de toekomst meer projecten opzetten."

"Natuurlijk ligt daar een persoonlijke motivatie aan ten grondslag. In 2017 is de overheid volledig digitaal gegaan. Het is gierend uit de hand gelopen met maatschappelijk grote gevolgen, waar schrijnende persoonlijke situaties door zijn ontstaan. We hebben nog veel werk te doen."

Wij willen ons product gratis houden voor de cliënten, dus moeten commerciële partijen de kosten dragen

Jacques de Wit