Aangeboden door Ondernemersportaal Den Haag

Branded Content Dienstverlening

Ambitieus stel begint biologisch en duurzaam kinderdagverblijf in Moerwijk

Als jong koppel gingen Selma Oruc en Burak Duman op zoek naar een geschikte opvangplek voor hun twee jonge kinderen (1 en 3 jaar). Ze vonden niets naar hun zin en besloten dan maar zelf een kinderdagverblijf te beginnen waar duurzaamheid en biologische voeding belangrijke waarden zijn.

Anke Derkse 17 oktober 2022

Kinderdagverblijf Schatrijk Moerwijk 1

Selma Oruc (links) en Burak Duman van Kinderdagverblijf Schatrijk. Foto: Machtelt Mostert.

Selma komt uit een echte ondernemersfamilie. Samen met haar partner Burak heeft ze de wens om de wereld een stukje mooier te maken. Duurzaamheid en gezonde voeding staan bij het stel hoog in het vaandel. Hoewel ze zelf al jaren in Wateringsveld wonen, zijn ze heel blij dat Vestia voor hen een pand heeft gevonden in Moerwijk. ,,Het is echt een centraal punt tussen Wateringsveld en de Schilderswijk”, weet Selma. ,,Hier wonen veel jonge gezinnen die op zoek zijn naar een goed kinderdagverblijf, ook veel kennissen van mij.”

"Het pand heeft een grote tuin. Hierin willen we, naast het plaatsen van speeltoestellen, een moestuin maken"

Selma Oruc

Schatrijk: rijk aan identiteiten

De naam, Kinderdagverblijf Schatrijk, is niet zomaar gekozen. Voor Selma en Burak betekent het ‘een schatkist, rijk aan identiteiten’. Gezinnen met diverse culturele achtergronden; juist daarvoor willen ze hun kinderdagverblijf Schatrijk opzetten. ,,Veel mensen uit ons netwerk zijn gewend om thuis zelf hun eigen eten te maken zoals brood en yoghurt. Het pand dat we hebben gevonden heeft een heel grote tuin. Hierin willen we, naast het plaatsen van speeltoestellen, een moestuin maken waarin de kinderen samen met de pedagogisch medewerkers bezig kunnen zijn.” Hiermee proberen ze kinderen bewust te maken van het oogsten van eigen groente en fruit. Ook komt er een kamertje waar we ouders gratis advies willen geven en begeleiden als ze hulp nodig hebben.

Beide echtelieden zijn zelf niet opgeleid als pedagogen. Selma is afgestudeerd bedrijfsjurist en Burak mag zichzelf, na een studie Turkse politieke geschiedenis aan de Universiteit Leiden, officieel Turkoloog noemen. ,,We komen allebei uit een gezin waar we jongere broers en zussen hadden”, verklaart Burak hun interesse in opvoeden. We zijn natuurlijk ondernemers, maar voelen ons aan de andere kant absoluut opvoeders. Maar Selma en ik zullen niet zelf de kindertjes gaan opvangen. Daar hebben we al enkele pedagogisch medewerkers voor benaderd. Wij gaan ons echt bezighouden met de bedrijfsvoering.”

Lees ook: Dankzij ondersteuning Ondernemersportaal Den Haag kan Yakup Uysal toch uitbreiden

Foto: Machtelt Mostert.

Ondersteuning van het Ondernemersportaal

De weg van een plan naar een daadwerkelijke onderneming is ook bij Selma en Burak niet zonder hobbels verlopen. Burak: ,,We hebben eerst zelf allerlei makelaars benaderd. We gingen langs leegstaande panden en informeerden bij de eigenaren of ze het nog gingen gebruiken. Uiteindelijk zijn we gaan zoeken naar gemeentelijk vastgoed. Via Atalay Celenk zijn we in contact gekomen met Rick Teunissen van het Ondernemersportaal. Hij heeft ons verwezen naar Vestia.”

Toen Rick van het plan hoorde, was hij meteen enthousiast. ,,Hij vond het vooral heel fijn dat wij een duurzaam en biologisch kinderdagverblijf wilden beginnen”, stelt Selma. ,,Rick heeft ons ook de weg gewezen naar verschillende subsidiemogelijkheden en zette ons op het spoor van Duurzaam Den Haag. Rick stuurt ons aan en brengt ons op ideeën; hij is echt een goede dirigent. Uiteraard moeten wij als ondernemers vervolgens zelf achter de zaken aan.”

"We zijn in contact gekomen met Rick Teunissen van het Ondernemersportaal. Hij heeft ons verwezen naar Vestia"

Selma Oruc

Laatste loodjes

Er moet nog best wat gebeuren voordat Schatrijk daadwerkelijk van start kan. De veiligheid en vluchtroutes moeten nog gecontroleerd worden door de brandweer. ,,Ik ben ervan overtuigd dat het zal worden goedgekeurd als het klaar is, omdat we samenwerken met vakkundige mensen op het gebied van veiligheid.”” De tuin is nog een wildernis en moet dus nodig opgeknapt worden. ,,We zijn hierover in overleg met Duurzaam Den Haag”, licht Burak toe. ,,Ik ben ook nog op zoek naar fondsen die de speeltuin voor ons zouden kunnen mede-financieren. We vinden het belangrijk dat kinderen bewegen, want ze zitten veel te veel thuis tegenwoordig. De gemeente heeft best veel subsidies, maar daar vallen wij vaak nét niet onder. Onze locatie heeft namelijk officieel een bestemming met de combinatie maatschappelijk / wonen. Dat maakt het lastig. Maar we komen er wel, daar ben ik van overtuigd!”

Kinderdagverblijf Schatrijk wil over enkele maanden haar deuren openen. Plannen voor de toekomst heeft het stel ook. ,,Mijn idee is om in een later stadium ook een weekendopvang te organiseren”, zegt Burak. ,,Ouders willen wel eens zonder de kinderen naar de bioscoop of naar een restaurant, maar doen dat dan niet omdat er geen opvang voor de kinderen is. Ik wil proberen om hier samen met een grote bioscoopexploitant een voorziening voor te maken. Maar eerst gaan we Schatrijk openen; naar verwachting per 1 januari 2023.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ondernemersportaal Den Haag.

Lees ook: Ambassadeurs Suriname en India én burgemeester naar 50-jarig jubileum Bharat Kings

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws