Aangeboden door VRB Adviesgroep

Branded Content Dienstverlening

VRB Adviesgroep: 'Jaarrekening is oud denken, lang leve het online dashboard'

Het jaar 2020 loopt ten einde, dus is het alweer tijd voor de jaarafsluiting. 2020 gaat in de boeken als een raar jaar. Covid-19 heeft alles op scherp gezet. Ondernemers zijn meer dan ooit genoodzaakt goed te kijken naar wat er binnen en buiten hun bedrijf gebeurt. De administratie is een eerste bron van informatie waar veel waarde in verstopt ligt. Maar om die waarde te benutten, moet je heel anders omgaan met de administratie dan gebruikelijk. Veel korter op de bal spelen en kijken naar de essentie. Het gaat om nu en morgen, niet om vorig jaar.

Van onze redactie 22 december 2020

Pim van rijswijk vrb adviesgroep mkb ondernemen

De meeste administratiekantoren en boekhouders zijn goed in het bijhouden van de boekhouding en het presenteren van de situatie van gisteren. ,,Zij zorgen ervoor dat de cijfers kloppen. Dat is altijd nodig, maar niet genoeg in onze visie. Wij laten de cijfers spreken, op zo’n manier dat de ondernemer ze begrijpt en erop kan handelen.” Dat zegt Pim van Rijswijk, oprichter en directeur van de VRB Adviesgroep.

Sinds de oprichting in 2005 is de VRB Adviesgroep uitgegroeid tot een stevige, landelijk werkende dienstverlener met zo’n veertig financiële specialisten in dienst. ,,Ondernemen is vooruitkijken. Kansen zien, risico’s waarnemen, met een open blik je business beschouwen. Dan kijk je niet in de achteruitkijkspiegel, maar door de voorruit en op het dashboard. Dat dashboard verzorgen wij. Net als de onderliggende administratie en alle benodigde stukken en aangiften om ook de fiscus te vriend te houden.”

Ook real time inzicht?

Wil jij de cijfers ook gebruiken om in de voorruit te kunnen kijken? Hier vind je meer informatie over hoe de VRB Adviesgroep je daarbij helpt.

Frisse blik

Toen hij begon, was Van Rijswijk een vreemde eend in de bijt van accountancy en administratie. ,,Ik kwam uit de commercie en keek met een frisse blik naar de financiële dienstverlening. Ik zag een kloof tussen de op de productie van jaarstukken en aangiften gerichte kantoren en de behoefte van ondernemers aan gemak en zinvolle informatie. Om die kloof te dichten hebben wij een aanpak ontwikkeld die erop neerkomt dat de boekhouding maximaal is geautomatiseerd waardoor er tijd vrijkomt om de ondernemer professioneel te adviseren. Voor ondernemers die klant worden bij VRB is dat echt een eyeopener.”

,,Voor nieuwe klanten is deze aanpak echt een eye-opener”

Elke ondernemer - hoe klein of groot zijn bedrijf ook is - heeft baat bij een innovatieve aanpak en optimaal inzicht in zijn cijfers. De btw-aangifte is elk kwartaal de aanleiding voor vast (online) overleg over de stand van zaken. ,,Dat is echt anders dan eens per jaar met de accountant ritueel de jaarcijfers doornemen. De meeste ondernemers zijn bij dat soort gesprekken al vergeten waar het ook weer over ging als ze de deur uitstappen, omdat het saaie en taaie materie voor ze is. Wij brengen daar bij VRB juist leven in.”

Van meet af aan verbaasde Van Rijswijk zich over het belang dat de accountancysector toekent aan de jaarrekening. ,,Het bevat oud nieuws en is bovendien voor de meeste ondernemingen niet eens verplicht. Dus waarom zou je daar met zijn allen zoveel tijd in steken? Deponering van de verkorte balans bij de KvK is voldoende. Het kan zijn dat de bank om een jaarrekening vraagt als je een financiering nodig hebt en deze kan dan natuurlijk snel worden aangeleverd. Maar het is niet de heilige graal voor ondernemers die willen weten hoe hun bedrijf ervoor staat.. Een jaarrekening is voor de meeste mkb-bedrijven geen wettelijke verplichting net zomin als een accountantsverklaring, Houd het overzichtelijk, en gebruik de informatie uit de administratie om mee te sturen.”

Makkelijk overstappen

Een andere innovatie in de aanpak van VRB is de overstapservice. Van Rijswijk: ,,De overgang naar een nieuw boekjaar is het moment om over te stappen van accountant of boekhouder. Veel ondernemers hikken daar tegenaan omdat ze het idee hebben dat ze van alles moeten doen om van de ene boekhouder naar de andere te gaan. Met onze overstapservice nemen wij de ondernemer alle zaken uit handen. Wij vragen de administratie op bij het oude administratiekantoor en zetten die vervolgens voort in onze systemen. De ondernemer merkt daar niets van en heeft direct toegang tot al onze innovaties. De slogan van VRB is niet voor niets ‘Wij boeken uw succes’”.

Meer informatie

Wil jij de cijfers ook gebruiken om in de voorruit te kunnen kijken? Hier vind je meer informatie over hoe de VRB Adviesgroep je daarbij helpt.