Nieuws Actueel

Directeur STAP: 'Alcohol in kindermodezaak mag niet'

Alcohol schenken in een kindermodezaak mag niet. Dat zegt Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP in De Gelderlander.

Henny Haggeman | Foto: Pixabay 25 augustus 2016

Alcohol 3

Van Dalen richt daarmee de pijlen op de gemeente Doetinchem. Daar neemt kindermodezaak Bolds Kids Store deel aan een pilot waarin de detailhandelzaak klanten een drankje mag aanbieden.

BlurringVolgens Van Dalen mogen winkels waar veel kinderen over de vloer komen niet mee doen aan 'blurring'. Dit is een landelijke pilot waar totaal 44 gemeenten (waaronder Doetinchem, Wageningen, Zutphen en Apeldoorn) aan meedoen. Bij blurring mogen detailhandelzaken alcohol schenken en mogen horecazaken artikelen verkopen. De Drank- en Horecawet (DHW) verbiedt deze mengvorm tot dusverre. Blurring wordt gezien als innovatie om matig draaiende binnensteden een economische impuls te geven.

KinderenVan Dalen is tegenstander van blurring en zeker als het om kindermodezaken gaat: "Bij een kindermodezaak komen bij uitstek veel kinderen over de vloer."

Volgens een woordvoerder van de gemeente Doetinchem komen er geen kinderen in Bolds Kid Store als er alcohol wordt geschonken. "Er worden avonden gehouden voor speciale klanten", zegt de woordvoerder. "In de vergunning ligt vast dat er op die avonden geen mensen onder de 18 jaar in de winkel mogen komen."

HandhavingsverzoekSTAP laat op haar website weten formeel een handhavingsverzoek bij de gemeente te hebben ingediend. Van Dalen: "Doetinchem moet stoppen met deze pilot. Anders gaan we er een rechtszaak van maken."

De gemeente Doetinchem laat weten nog geen brief van STAP te hebben ontvangen.