Nieuws Actueel

Dit is de nieuwe pontbaas van Strijensas - Moerdijk

Een nieuwe schipper staat vanaf 30 april aan het roer van het Deltapontje tussen Strijensas en Moerdijk. Jan Blokland (68) uit Rotterdam volgt Hans de Zwart op, die eind september voor de laatste keer het Hollands Diep overstak. Dat schrijft het AD.

Suzanne Eijgenraam | Foto: QPhoto 21 maart 2016

Pont schipper jan blokland strijensas moerdijk

Hij kan eigenlijk niet wachten tot hij kan beginnen. Zijn hele werkzame leven bracht Blokland al door op het water, als binnenvaartschipper en sleepbootkapitein. "Dat waren vrij eenzame beroepen. Straks heb ik eindelijk mensen aan boord met wie ik gezellig een praatje kan maken."

ZoektochtDe Rotterdammer neemt de baan over van De Zwart. Die stopte als schipper van de vaarverbinding tussen de Hoeksche Waard en Noord-Brabant omdat hij naar het platteland van Groningen was verhuisd. Daar wilde hij meer tijd hebben om als mantelzorger voor enkele familieleden te zorgen. Wat volgde was een moeizame zoektocht naar een opvolger. Uiteindelijk won Blokland de aanbesteding voor de komende 3 jaar.

Het varen op een Deltapontje, waarvan vooral recreanten gebruik-maken, is hem niet vreemd. De afgelopen 2 jaar was hij op zaterdagen actief als invaller op het veer tussen Numansdorp en Willemstad.

PensioenDaar hoorde hij van reizigers dat er werd gezocht naar een nieuwe pontbaas in Strijensas. "Ik heb direct gereageerd. Ik vind het zulk leuk werk." Dat hij eigenlijk al met pensioen mag, hield hem niet tegen. 'Dit zal mijn laatste project zijn, maar ik hoop het wel lang vol te houden."

Inmiddels heeft hij zelf een bootje op de kop getikt dat hij aan het opknappen is. Het vorige pontje is namelijk nog van De Zwart, net als de steigers. Die heeft Blokland dus ook zelf geregeld. "De nieuwe aanlegsteiger komt pal naast de oude." Tot en met september gaat hij elke zaterdag en zondag varen; in juli en augustus ook op woensdag, donderdag en vrijdag.