Nieuws Actueel

Dit zijn de 5 genomineerden van Startersprijs Midden Twente

De erkenning dat ze goed bezig zijn, daarom gaat het de ondernemers die genomineerd zijn voor de Startersprijs Midden Twente, schrijft de Tubantia. "De nominatie levert ook extra bekendheid op. Dat is mooi meegenomen."

ANNE VELTHAUSZ | Foto Lizet Beek 2 november 2017

Lizetbeeknl villa8 2

40 ondernemers die in 2016 gestart zijn met hun bedrijf hebben zich aangemeld voor de wedstrijd de Startersprijs Midden Twente. De jury nomineerde na bedrijfsbezoeken vijf ondernemingen.

De genomineerden

Dat zijn Conceptstore Villa 8 uit Borne, La Strada Bikes uit Delden, Roossink Schuttingen uit Hengelo, Vintage & More uit Markelo en Zeut Chocolade uit Borne. De winnaar ontvangt een cheque van 3.000 euro, een wisseltrofee, een beeld van kunstenaar Ties Mulder en 10 uur coaching. De startersprijs wordt maandag 13 november uitgereikt in het Starterscafé in de Schouwburg Hengelo. De wedstrijd is een initiatief van de Rabobank Centraal Twente, ROZ Ondernemersadvies, de gemeenten Hengelo, Borne en Hof van Twente én Kamer van Koophandel.

Lees ook: Onderzoek: Familiebedrijven hebben grote impact op innovatiekracht

Bonbons met bijzondere vulling

1 Zeut Chocolade - Borne

Een bonbon met... mosterd. De meeste mensen trekken er een vies gezicht bij. Toch is de mosterd-caramelbonbon van Linda baas (36) een succesnummer. "Mensen vinden het spannend om de bonbons te proeven. En ze vinden ze heerlijk", aldus Linda Baas. De mosterd-caramelbonbon is één van de vele voorbeelden van de verrassende chocoladecreaties uit de koker van Baas. De eigenaresse van Zeut Chocolade in Borne verwerkt streekproducten in de vulling van haar bonbons. Bijvoorbeeld vlierbessen uit Zenderen, buffelmelk uit Denekamp en mosterd uit Harfsen. Haar bonbons worden afgenomen door tal van regionale, ambachtelijke bedrijven. Baas was jarenlang patissier bij De Holtweijde in Lattrop. Ze begon haar bedrijf in de garage aan huis, onder de naam Lily Food. "Ik maakte eerst ook patisserie. Nu specialiseer ik me in chocolade."

Run op nostalgie

2 Vintage & More - Markelo

Het begon eigenlijk als grap. Dinie Pierik (40) en Willy Vos (57) wilden eens kijken of ze zelfgemaakte houten borden met nostalgische prints konden slijten op een vakbeurs. Liefst 1.000 stuks. Aan het einde van de dag waren ze allemaal verkocht. Er was zelfs vraag naar meer. Nu zijn de twee vrouwen dagelijks in de woonkamer van Dinie druk met zelfgemaakte, nostalgische cadeaus. Vier thuiswerkers maken de houten borden en doosjes met snoep, waxinelichtjes of zeepjes. Pierik en Vos plakken er nostalgische prints op en sturen ze op. Per 50, soms zelfs per 1.500 stuks. De afnemers zijn bloemenwinkels, cadeaushops en tuincentra. Op Facebook kunnen de klanten de artikelen bekijken en bestellen. "Sinds we begonnen is het een gekkenhuis," zegt Vos. Beiden hadden een bloemenzaak. Dinie in Goor, Willy in Voorst. Die hebben ze van de hand gedaan. "Dit succes hadden we niet verwacht."

Miniwarenhuis loopt als een trein

3 Conceptstore Villa 8 - Borne

Een droom is uitgekomen voor de vriendinnen Rianne Oude Engbrink (32) en Roselie Rekveldt (25). Precies een jaar geleden openden ze hun miniwarenhuis Conceptstore Villa 8. Vier maanden geleden kwam de webshop erbij. De zaak loopt als een trein. "We hebben keihard gewerkt. De nominatie is een bevestiging dat we goed bezig zijn", zeggen ze enthousiast. De twee onderneemsters wilden aanvankelijk hun bedrijf beginnen in het centrum van Hengelo. "Maar we kregen het niet rond. Hier in Borne zijn we warm onthaald." In hun winkel kunnen webshophouders en lokale ondernemers tegen een maandelijks tarief een plank, kast of tafel huren. Meteen vanaf het begin was de belangstelling groot. "We waren overrompeld. Het succes komt, denken we, door het inzetten van Instagram en Facebook. Er zijn nu producten van 60 ondernemers te koop."

'We doen het zelf beter'

4 Roossink Schuttingen - Hengelo

We kunnen het zelf beter. Met die gedachte begonnen Ramon Spoolder (26) en Wilbert Roossink (24) ruim anderhalf jaar geleden met hun bedrijf Roossink Schuttingen. Roossink en Spoolder werkten eerder samen bij een ander bedrijf dat schuttingen plaatst. "De werkomstandigheden waren daar niet super. We hadden het idee dat wij het zelf veel beter konden. En dat doen we ook", zegt Spoolder trots. Roossink en Spoolder gingen er aanvankelijk samen op uit in één bedrijfsbus om de schuttingen te plaatsen. Inmiddels is een tweede bus aangeschaft en zijn er twee schuttingbouwers aangenomen. "We combineren verschillende schermen en betonsystemen en werken met vaste, scherpe meterprijzen. Daardoor weten de klanten precies waar ze aan toe zijn." De opdrachten komen inmiddels uit heel Twente en ook buiten Twente staan er al schuttingen van het tweetal. "De nominatie is een erkenning dat we goed bezig zijn."

Lees ook: Teamwork: Samen werken aan de Tour

Voor unieke fiets naar Twente

5 La Strada Bikes - Delden

Uit het hele land komen de fietsliefhebbers naar Delden. Bij La Strada Bikes laten ze hun nieuwe racefiets of mountainbike samenstellen. Dat doet de slogan van de zaak eer aan: Elke La Strada Bike is een unieke fiets. "Gisteren had ik nog een klant uit Nijmegen. Hij wilde per se een La Strada Bikes", zegt John Dijk (47). Dijk runt samen met compagnon Vincent Heemink (41) de Fietsgalerie in het karakteristieke 'oude Huis' aan de Langestraat in Delden. "We wilden iets bijzonders en dat is gelukt. Dit concept spreekt velen aan", weet Dijk. Klanten kiezen de kleur en onderdelen. "We werken met premium en mooie merken. De fiets wordt op maat gemaakt." Het doel van de zaak wordt dit jaar gehaald en dat was de verkoop van 40 tot 50 rijwielen. "Volgende jaar hopen we er 100 te verkopen." Behalve het eigen merk La Strada verkopen ze ook e-bikes van Klever.