Nieuws Actueel

Drie Britse kolencentrales weer nodig vanwege koud winterweer

De Britse energienetbeheerder National Grid heeft drie kolencentrales gevraagd maandag weer klaar te staan om elektriciteit op te wekken. Hulp van de centrales zou nodig zijn vanwege de huidige koudegolf in het land. Daardoor neemt de vraag naar energie vanuit huishoudens en bedrijven naar verwachting behoorlijk toe.

ANP 22 januari 2023

ANP220123079 1

Het is de eerste keer deze winter dat National Grid een beroep moet doen op deze reservecapaciteit. Eerder was het weer juist uitermate zacht, waardoor de vraag naar energie beperkt was. Maar nu lijkt het erop dat het een week lang erg koud gaat worden. Wat ook meespeelt is dat er tot en met dinsdag waarschijnlijk weinig wind zal zijn, waardoor van windmolens dus niet veel stroom kan worden verwacht.

Het Verenigd Koninkrijk is van plan om volgend jaar te stoppen met het opwekken van energie uit kolen. Dat is erg belastend voor het milieu. Maar voor deze winter heeft de regering kolencentrales verzocht beschikbaar te blijven om bij te springen als dat nodig is. De kolen worden nu gezien als alternatief voor aardgas dat sinds de Russische inval in Oekraïne erg duur en minder breed voorradig is.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws