Nieuws Actueel

Ducovin specialist met voorkeur voor Zuid-Afrikaanse wijnen

Toegankelijke en exclusieve wijnen uit Zuid-Afrika koop je bij wijnwinkel Ducovin op de Rustenburgerstraat, meldt het Parool.

JARI GOEDEGEBUURE | FOTO CHARLOTTE ODIJK 9 juni 2017

Ducovin amsterdam

Of Duco van der Sluis (28) al gek was op wijn toen hij jong was? "Nou," zegt vader Ben, "toen hij twee jaar oud was, gingen we met oud en nieuw naar buiten om naar het vuurwerk te kijken. Ineens waren we Duco kwijt. Stond ie binnen de restjes uit de champagneglazen te drinken." Later werd hij 'op de Franse manier' opgevoed: bij het eten kreeg hij water vermengd met een beetje wijn.

Cape Wine Academy

Tijdens zijn opleiding aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden ging hij een halfjaar naar Zuid-Afrika om alles over wijnen te leren aan de Cape Wine Academy, met extra aandacht voor wijnen uit die regio. Zijn eerste les? Dat er twee wijnen zijn: wijnen die je lekker vindt en wijnen die je niet lekker vindt. Duco: "Maar over smaak valt niet te twisten. Klanten kunnen op zoek zijn naar wijnen buiten mijn smaak, dus ook die heb ik in de winkel."

Kleine wijnboeren

Na drie jaar werken bij wijnwinkel Ton Overmars, heeft Duco nu zijn eigen winkel op de Rustenburgerstraat in Amsterdam. In het assortiment: toegankelijke (vanaf €4,35) en exclusieve wijnen van over de hele wereld. "Kleine wijnboeren die niet genoeg produceren om te verkopen bij Gall & Gall en Albert Heijn, krijgen hier wel een plek."

Lees ook: Wijnboer, tv-maker en 'misschien wel miljonair' Ilja Gort stopt al zijn geld in zijn bedrijf

Anthonij Rupert

Een van die exclusieve wijnen is de chardonnay van Anthonij Rupert (€26,95), een Zuid-Afrikaanse gebalanceerde wijn met veel smaak. "Qua wijnen ben ik mij voorzichtig aan het specialiseren in Zuid-Afrikaanse wijnen, maar wel zonder andere regio's uit te sluiten. Een erfenis van mijn tijd daar."