Nieuws Actueel

Duidelijkheid over reclame bij boeren in Noordoostpolder

Agrarische ondernemers in de Noordoostpolder mogen in het vervolg zonder vergunning een reclamebord op hun erf plaatsen, schrijft De Stentor.

Van onze redactie 3 mei 2016

Reclamebordenboerderijnoordoostpolderboerenerf

Dit hebben burgemeester en wethouders van Noordoostpolder in een beleidsregel vastgesteld. Het reclamebord moet wel voldoen aan een aantal eisen.

Wethouder Wiemer Haagsma: "Het is mooi dat ondernemers nu op een uniforme manier aan voorbijgangers kunnen laten zien wat er op hun erf gebeurt."

Slepende discussiesDe gemeente hoopt met de nieuwe regel een einde te maken aan soms slepende discussies over de omvang en de plaats van de borden, zoals aan de Oosterringweg bij Marknesse en Luttelgeest of de boerderij Vers uit de NOP aan de Hannie Schaftweg bij Emmeloord.

Ondernemers in het buitengebied van Noordoostpolder hebben behoefte aan grotere reclameborden dan volgens de huidige regelgeving mogelijk is. Daarom heeft de gemeente - samen met landbouworganisatie LTO, de recreatie-ondernemers van de Ronop en agrarische ondernemers aan de Oosterringweg - gezocht naar nieuwe mogelijkheden.

Agrarische bedrijvenDe beleidsregel geldt overigens alleen voor agrarische bedrijven. Ondernemingen met een recreatieve of andere bedrijfsbestemming hadden binnen hun bouwblok al meer mogelijkheden.

Nieuwe regelsDe reclameborden mogen volgens de nieuwe regel op beide hoekpunten van een agrarisch erf, of bij de inrit van het bedrijf worden geplaatst.

De reclameborden moeten zijn gemaakt van een aluminium steigerframe met een maximale maatvoering van 3x2,5 meter, met daarin een (uitwisselbaar) doek.

De nieuwe beleidsregel waarborgt de uniformiteit in het buitengebied, stelt gemeente Noordoostpolder.