Nieuws Actueel

Duitse commissie doet voorstellen tegen stijgende gasprijzen

Een Duitse commissie van deskundigen heeft voorstellen gedaan om de gevolgen van de stijgende gasprijzen voor consumenten te verzachten, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. De Duitse overheid doet volgens het plan dit jaar een eenmalige betaling aan huishoudens en bedrijven ter waarde van de gasrekening van een maand.

ANP 10 oktober 2022

ANP101022091 1

De commissie maakt de plannen later op de dag officieel bekend tijdens een persconferentie. Dan wordt naar verwachting ook bekendgemaakt dat er een prijsverlaging voor gas komt vanaf maart of april. De commissie werkt nog aan een aparte regeling voor industriële grootverbruikers van gas.

In een tweede fase zou de staat 60 tot 80 procent van het verwachte gasverbruik kunnen subsidiëren, waarbij consumenten de rest tegen marktprijzen moeten betalen. Dat zou energiebesparingen moeten stimuleren.

Hulppakket

Als de regeling wordt aangenomen, zal hij worden betaald via een hulppakket van 200 miljard euro dat al eerder werd aangekondigd door de regering van bondskanselier Olaf Scholz. Het pakket is bedoeld om de impact van de stijgende energieprijzen op de grootste economie van Europa te verzachten.

Naar verwachting neemt de regering de belangrijkste bevindingen van de commissie over. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken ligt er nog geen definitief concept.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws