Nieuws E-commerce

De concurrentie voor Nederlandse webshops komt uit het buitenland

Nederlandse consumenten kopen steeds meer bij webwinkels uit het buitenland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat er door dit soort onlinekoopjes in toenemende mate geld de grens over.

Redactie AD | Foto: Shutterstock 26 oktober 2018

Webshops webwinkels Nederland buitenland

Nederlanders kochten in het tweede kwartaal voor ongeveer 455 miljoen euro (exclusief btw) bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is achttien procent meer dan een jaar eerder. In vier jaar zijn de verkopen van Europese webwinkels aan Nederlandse consumenten meer dan verdubbeld.

Btw-aangifte

Bron voor dit onderzoek zijn btw-aangiften van buitenlandse webwinkels. Bedrijven die vanuit andere landen jaarlijks voor meer dan 100.000 euro aan producten aan Nederlandse consumenten verkopen zijn verplicht om in Nederland een btw-aangifte in te dienen.

Lees ook: Hoe je als kleine Nederlandse webshop het hoofd boven water houdt

Overigens groeiden de verkopen van Nederlandse webwinkels zelf in het tweede kwartaal nog ietsje harder. Hier gingen de verkopen met bijna negentien procent vooruit. De totale omzet van de Nederlandse detailhandel zat in die periode ruim vier procent in de lift.