Nieuws E-commerce

Beursgang moet Coolblue verder helpen groeien

Webwinkel Coolblue wil deze maand een beursgang maken in Amsterdam. Daarbij geeft het bedrijf nieuwe aandelen uit en verkopen ook bestaande aandeelhouders stukken. Met de opbrengst van de aandelenverkoop wil Coolblue verdere groei financieren. Het is de bedoeling dat met de uitgifte van nieuwe aandelen 150 miljoen euro wordt opgehaald.

Jeroen Mirck 1 oktober 2021

Coolblue pieter zwart daphne smit beurs

Pieter Zwart en Daphne Smit, ceo en cfo van Coolblue: ,,Dit is de volgende logische stap in onze ontwikkeling." Foto: Coolblue

Coolblue maakte in februari van dit jaar al bekend een beursgang te overwegen. Of die stap daadwerkelijk zou worden gezet, hing onder meer af van hoe de aandelenmarkten zich zouden ontwikkelen.

Lees ook: Gaat webwinkel Coolblue toch naar de beurs?

Die ontwikkelen zich goed, gezien de recordstand van de AEX. Vorige maand passeerde de Amsterdamse beursgraadmeter voor het eerst de grens van 800 punten.

Pieter Zwart, Daphne Smit en HAL verkopen aandelen

Coolblue is voor 49 procent in handen van investeerder HAL. Topman en medeoprichter Pieter Zwart bezit ongeveer 50 procent van de aandelen. Ook financieel directeur Daphne Smit bezit aandelen. HAL, Zwart en Smit gaan nu stukken verkopen.

"Beursgang is de volgende logische stap in de ontwikkeling van Coolblue"

Pieter Zwart, topman Coolblue

De webwinkel is opgericht in 1999. Naast Nederland is het bedrijf ook actief in België en Duitsland. Afgelopen jaar had Coolblue een omzet van 2 miljard euro en een winst voor belasting van 114 miljoen euro. In de eerste helft van dit jaar kwam er bij het bedrijf 1,2 miljard euro binnen.

'Klanten kunnen investeren in Coolblue'

,,Ik ben ontzettend trots dat we vandaag ons voornemen bekend maken om in oktober naar de Amsterdamse beurs te gaan: de volgende logische stap in de ontwikkeling van Coolblue", zegt topman Pieter Zwart. ,,Ik heb heel veel zin om in de komende weken, samen met iedereen die erbij betrokken is, deze stap te gaan zetten."

Smit voegt daar aan toe: ,,Ik ben heel enthousiast dat we vandaag ons voornemen aankondigen om naar de Amsterdamse beurs te gaan. De voorgenomen beursgang biedt niet alleen onze klanten de mogelijkheid om te investeren in Coolblue maar ook financiële flexibiliteit voor verdere groei".

Lees ook: Pieter Zwart met Coolblue naar Duitsland

Zwart zegt tegen ANP dat vrijdag een nieuwe winkel van Coolblue in Antwerpen wordt geopend. Hij wil met name in Duitsland uitbreiden met de opening van nieuwe winkels, maar ook meer vestigingen in Nederland en België gaan openen. Daarnaast is Coolblue actief met de levering van energie aan huishoudens. De onderneming wil ook laadpalen voor elektrische auto's gaan leveren, aldus Zwart. Hij zei dat het een 'eer' zal zijn om een notering in Amsterdam te krijgen. De exacte waardering van Coolblue zal later worden bepaald.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws