Nieuws E-commerce

Online verkoper scoort beter met een fysieke winkel erbij

Het combineren van een online retailkanaal met een netwerk van fysieke winkels in het land kan het aantal retourzendingen met zo'n 15 procent verminderen. Dat blijkt uit onderzoek waarop datawetenschapper Christian Hirche donderdag promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Van onze redactie 3 maart 2022

Coolblue bezorging bakfiets

Coolblue doet zowel online als fysiek goede zaken. Foto: ANP

Doordat er minder pakketjes teruggestuurd worden, wordt het online rendement per klant met meer dan 5 procent verhoogd, schrijft Trouw. Een retailer die nu nog winkels heeft en die overweegt om naar 100 procent online te gaan, zou zich dus tweemaal achter de oren moeten krabben.

De volledig online retailer zou eens moeten overwegen winkels te gaan inrichten. Voorbeelden zijn er al. Amazon is volledig online groot geworden, maar zet nu verschillende winkelketens op, waaronder boekhandels.

''Een belangrijke overweging is zichtbaarheid. Retailers willen niet de anonieme online verkoper zijn, ze willen zichtbaar en aanspreekbaar zijn''

Christian Hirche, datawetenschapper

Coolblue vooral online actief, maar heeft inmiddels winkels in tien steden

In Nederland is Coolblue een voorbeeld; ook vooral online, maar met inmiddels winkels in tien steden. Hirche: ,,Een belangrijke overweging is zichtbaarheid. Retailers willen niet de anonieme online verkoper zijn, ze willen zichtbaar en aanspreekbaar zijn. Voor het effect op de omzet wordt dan vooral gekeken naar de verkoopcijfers. Fysieke winkels kunnen nieuwe klanten aantrekken."

Lees ook: Winkelen in metaversum wordt dé nieuwe digitale uitdaging voor ondernemers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws