Nieuws E-commerce

RKC-speler verovert met ijscompressiemachine wél de voetbalwereld

Fabian Sporkslede is niet alleen voetballer van RKC Waalwijk. Samen met zijn compagnon en boezemvriend Marc Klok levert hij apparatuur aan toppers als Matthijs de Ligt en Philippe Coutinho, die daardoor sneller van wedstrijden, trainingen en blessures herstellen.

Wilber Hack (AD) 21 april 2020

Fabian Sporkslede coutinho ondernemer

Fabian Sporkslede (links) en Philippe Coutinho. Foto: Instagram Fabian Sporkslede

Een paar maanden geleden plaatste Fabian Sporkslede een foto op Instagram. Die is gemaakt in het huis van Philippe Coutinho, de Braziliaanse aanvallende middenvelder die tegenwoordig bij Bayern München speelt. Het is een van de afnemers van producten van Amplify Sport Equipment, het bedrijf dat de voetballer van RKC Waalwijk samen met Marc Klok opzette.

De international van de Kanaries is een van de bijna driehonderd afnemers van het bedrijf dat Sporkslede een jaar of vijf geleden startte. Natuurlijk krijgt niet iedereen service tot aan de deur, maar de samenwerking met Coutinho vond Sporkslede toch weer heel bijzonder. ,,Ik probeer ook voldoening uit andere zaken te halen dan alleen het voetbal”, zegt de voormalig voetballer van onder meer Ajax, NAC en Willem II in het AD. ,,Tijdens het eten vertelde ik tegen Coutinho dat we snel tegen Ajax zouden spelen. Ik moest David Neres de groeten doen. Dat gebeurde ook toen we allebei aan de zijlijn een warming-up deden.”

''Uit gesprekken met ploeggenoten bleek dat er best een flinke markt voor was. Zo is het idee voor de webshop ontstaan''

Fabian Sporkslede, voetballer en ondernemer

Idee achter webwinkel

Het idee om een webwinkel te starten voor herstel-apparatuur ontstond in de tijd dat hij nog bij Ajax voetbalde. Hij kreeg er geregeld te maken met blessures. ,,Ajax heeft geweldige faciliteiten om te revalideren. Toch ga je op zoek naar manieren waardoor het nog sneller kan”, zegt Sporkslede. ,,Dat was best een flinke speurtocht op internet. Ik ging die producten verzamelen. Uit gesprekken met ploeggenoten bleek dat er best een flinke markt voor was. Zo is het idee voor de webshop ontstaan.”

Als hij het over apparaten heeft doelt Sporkslede onder meer op de Normatec, een soort hoes om je benen om afvalstoffen sneller te verwijderen. ,,Door middel van compressie behandel je na een wedstrijd twintig minuten je kuiten of bovenbeenspieren”, legt Sporkslede uit. ,,Je herstelt sneller en kunt eerder weer voluit trainen. Dat is belangrijk als je veel wedstrijden moet spelen en er elke week moet staan.”

Lees ook: Sporters voor Ondernemers - Gert Jakobs: 'Motivatie moet uit jezelf komen'

Voetballer blijkt succesvol ondernemer

De Gameready, een ijscompressiemachine, is nog apparaat dat een sneller herstel bevordert. Het gaat zwellingen tegen als je bijvoorbeeld een schop op de knie of op de enkel hebt gekregen. Sporkslede verkoopt ook speciale massage-producten, zoals de Compex Gun en de Flowpillow. ,,Het zijn allemaal producten die net het verschil kunnen maken. De massage-producten zijn nu populair doordat je door het coronavirus niet even naar de masseur kan”, aldus de voetballende ondernemer.

Die werkt samen met Fysiomed. De Amsterdamse praktijk voor fysiotherapie begeleidt of begeleidde topvoetballer als Ryan Babel, Matthijs de Ligt en Donyell Malen op weg naar hun herstel. ,,Fysiomed adviseert, maar het gaat vooral om eigen ervaringen”, zegt Sporkslede. ,,Je moet kunnen onderbouwen waarom je iets wil verkopen.”

''We werken het concept verder uit, in de toekomst ook met voeding. Wij willen een lifestyle gaan verkopen''

Fabian Sporkslede, voetballer en ondernemer

Jasper Cillessen, Matthijs de Ligt, David Neres

Jasper Cillessen was drie jaar geleden de eerste grote klant. Bij het Nederlands elftal zag Matthijs de Ligt de apparatuur waar de doelman mee aan de slag was. Ook hij begon producten van Amplify Sport Equipment af te nemen. Sporkslede en Klok, de laatste voetbalt in Indonesië, kregen toestemming om de verdediger van Juventus te gebruiken om het bedrijf verder in de markt te zetten.

Inmiddels horen ook spelers als David Neres, Lisandro Martínez en Junior Firpo tot de clientèle. Atleet Bjorn Blauwhof is tot op heden de enige werknemer. De vraag is hoe lang dat nog zo zal blijven. ,,Onze doelgroep wordt steeds groter”, zegt Sporkslede. ,,Wij zijn bezig om onze producten ook bij andere sporten te introduceren. We werken het concept verder uit, in de toekomst ook met voeding. Wij willen een lifestyle gaan verkopen.”

De 26-jarige vleugelverdediger moest als voetballer veel tegenslagen overwinnen. ,,Dat blijft toch veruit het leukste”, zegt Sporkslede. ,,Het gevoel dat je bekruipt als je in een goed gevuld stadion het veld op stapt krijg je nergens. De webshop is een investering voor de lange termijn. Ik ben op alle gebieden ambitieus en wil het maximale uit mijn carrière en bedrijf halen.”

Lees ook: Van voetballer tot badjaskoning: ondernemer Niels Kokmeijer

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.