Nieuws Actueel

Een echt Rotterdams biertje

Chantal Lindsen | Foto: Sanne Donders 20 januari 2016

District010 bier brouwer herman van der post rotterdam

In het dagelijks leven is Herman van der Post aannemer, maar sinds kort brouwt hij ook zijn eigen biertjes onder de naam District 010. Zijn eerste rode biertje, Rode Maas, brouwt hij bij zijn overbuurman Wouter Steffelaar. Die runt in de Spaanse Polder een kleine bierbrouwerij. Dat schrijft het AD.

Lees ook: Alcocolvrij en speciaalbier winnen verder terrein

Het is een koude winterse namiddag. De deur van de loods aan de Industrieweg staat wagenwijd open en geeft zicht op de ketels en biervaten in bierbrouwerij Brouwersgilde Maasmond van Wouter Steffelaar. De ruimte vult zich met de geur van mout. In de ketel die op het vuur staat, wordt de tweede batch van het Rotterdamse bier District 010 gestookt.

Wouter en Herman kijken trots naar de biervaten in de ruimte. Twee ervan zijn van Herman zelf, de rest van de brouwerij is van Wouter die het bouwde na zijn terugkomst uit Ecuador, waar hij ook een bierbrouwerij bezat. Na een korte uiteenzetting over de geschiedenis van zijn brouwersbestaan stelt Wouter voor de koude brouwerij te verruilen voor het kantoor boven de ruimte, die gemakshalve wel verwarmd is.

InternetreceptenOp een houten kast in het kantoor staan tientallen flessen bier. Bier dat gebrouwen is door Wouter zelf. Ook Rode Maas van District 010, het eerste biertje van Herman dat hij in december op de markt lanceerde, staat ertussen.

"Ik heb op internet recepten bekeken en Wouter heeft het definitief gemaakt. Wel kijk ik over zijn schouder mee. Zodra ik om 16.00 uur klaar ben met werken, loop ik de brouwerij in om te kijken hoe het gaat. Maar ik ben een bouwer, geen bierbrouwer", vertelt hij.

Buurman"Hoe een aannemer dan in de bierbrouwerij belandt?" Herman lacht: "Wouter is mijn buurman. Ik zag hem steeds allerlei ketels die loods insleuren en ik was benieuwd wat hij daar allemaal deed. Toen heb ik dus gewoon eens bij hem aangeklopt."

Herman ziet zijn kans schoon als hij thuis een feest geeft voor vrienden. "Het leek me wel wat om mijn eigen biertje te kunnen schenken. Eigenlijk wilde ik het thuis in mijn schuur doen, maar toen stelde Wouter voor om het in zijn brouwerij te brouwen."

Samen met Wouter brouwt hij in december 600 liter Rode Maas bier, een Red Ale van 5,5% alcohol. "Je ziet nu allemaal van die biertjes met van die moeilijke smaken, ik wilde er gewoon eentje die je makkelijk wegdrinkt. Het lijkt een beetje op Belgisch bier, maar dan gebrouwen in Rotterdam."

MeisjesbierZijn platte Rotterdamse tongval liegt er niet om, Herman is een echte Rotterdammer en daarom kreeg zijn bier de toepasselijke naam: District 010. Op het zwarte bierflesje siert het logo in de vorm van een bolder. De flesjes zitten per negen biertjes verpakt in houten kistjes (à 25 euro) die Herman stuk voor stuk eigenhandig in elkaar heeft staan timmeren.

Overigens wordt er ook al gepraat over een nieuw biertje dat de naam van zijn vriendin meekrijgt: Kate 58. Herman stralend: "Het wordt een lekker vruchtenbiertje, echt meisjesbier. Mijn vriendin en ik worden dit jaar allebei 58 en komen ook uit '58. Leuk toch?"