Nieuws Actueel

Een laatste praatje bij de pomp van Jos Boot

Emile Calon | Foto: Lex de Meester 8 februari 2016

Jos boot texaco benzinepomp middelburg

Nog enkele weken en dan kan er niet meer worden getankt bij de Texaco-pomp aan de Punt in Middelburg. Jos Boot en zijn vrouw Petra moeten stoppen met het bedrijf, omdat de vergunning voor de exploitatie afloopt en Texaco geen aanvraag heeft ingediend voor verlenging. Dat bericht de PZC.

Volgens Boot werd er de laatste tijd ook niet echt veel geld omgezet. Hij merkt als geen ander dat sinds de opening van de N57, enkele jaren geleden, en het opnieuw inrichten van de Kaaienroute er nog maar betrekkelijk weinig auto's langs zijn pomp rijden.

Sigaretten en snoepEind februari doet hij de deur definitief op slot. Dat houdt ook in dat buurtbewoners een andere plek moeten zoeken voor het kopen van sigaretten en snoep. "Ja, wij zijn de laatste winkel hier in de buurt."

Ook de talloze watersporters zullen een ander bedrijf moeten zoeken als ze op zoek zijn naar brandstof voor hun buitenboordmotoren. "Klopt, velen kwamen met hun jerrycannetje bij mij langs." Maar de watersporters hoeven hem persoonlijk niet te missen. Hij wordt, zo zegt hij, plaatsvervangend havenmeester.

OvervallenKlanten zullen Boot missen. Hij was altijd bereid te helpen bij het bijvullen van de koelvloeistof, water voor de ruitenwissers of olie. "Dat gebeurt niet bij andere pompen." En bij hem kon je ook altijd terecht voor een praatje.

Het had echter niet veel gescheeld of hij was eerder gestopt. Want de afgelopen jaren is zijn pompstation vijf keer overvallen. Zelf maakte hij twee keer mee dat hij werd bedreigd en geld moest afgeven. Zijn zoon ook twee maal en één keer een medewerkster.

RisicoZijn vrouw vroeg hem na weer een overval om te stoppen met de pomp, omdat het risico te groot werd. Toch zette hij door. Maar hij geeft wel aan dat de impact van een overval groot was, en de buit voor de overvallers in de regel klein.

Wethouder Johan Aalberts kan nog niet zeggen wat er komt op die plek waar nu nog kan worden getankt. Hij wijst erop dat over een half jaar op Ramsburg een nieuw tankstation komt. Als er ondernemers zijn die het tankstation op de Punt voort willen zetten, dan valt er te praten met de gemeente. Maar Aalberts stelt ook dat er op die plek 'tal van andere mogelijkheden zijn'.