Nieuws Actueel

Eerste Topshelf-warenhuis in V&D-pand

Het eerste Topshelf-warenhuis, gehuisvest in een voormalig V&D-pand, is afgelopen weekeinde in Arnhem opengegaan. Als het aan eigenaresse Inge van Kemenade ligt, volgen er nog veel meer in de oude V&D-panden, meldt het AD.

Berrie van Helden | Foto: Marc Pluim 2 mei 2016

Topshelf inge van kemenade arnhem vd

Lees ook:Topshelf wil V&D ombouwen tot funshopparadijsNiet in de rij voor job Topshelf

Overal drukt ze in haar eerste eigen warenhuis in Arnhem haar stempel op. Oprichtster en eigenaresse Inge van Kemenade van de sportmodeketen Topshelf laat haar droom uitkomen in het pand waarin V&D enkele weken geleden nog uitverkoop hield.

Megastore"Hier word ik blij van. Dit is wat ik wil. Met dit idee liep ik al een aantal jaren rond. Een mooi warenhuis waarin ik zelf graag zou willen shoppen", zegt de 52-jarige Van Kemenade. Ze bezit vijf grote sportmodezaken.

Sinds kort is ze eigenaar van warenhuis Topshelf Arnhem. En binnen enkele weken maakt Van Kemenade bekend in welke twee andere steden ze een Topshelf-megastore in een voormalig V&D-pand opent. "De deal is rond. Daarnaast ben ik met zes andere pandeigenaars serieus in onderhandeling. En daar hoeft het wat mij betreft niet per se bij te blijven."

KleinduimpjeMaar alle pijlen richt ze nu op Arnhem. Toen duidelijk werd dat Coolcat-oprichter Roland Kahn V&D niet kon overnemen, besloot Van Kemenade haar droom na te jagen. "Ik nam contact op met verschillende pandeigenaars. Ik voelde me net kleinduimpje in vastgoedland met maar vijf eigen zaken, maar in Arnhem werd ik door IEF Capital direct serieus genomen. Binnen 3 weken waren we eruit. Maar in die weken moest ik wel geduld hebben."

De Topshelf-topvrouw voelde zich direct thuis in Arnhem. Ze was op slag verliefd op het pand en de stad. Na de uitverkoop van V&D had Van Kemenade maar 2 weken de tijd om haar eerste department store in te richten. "We hebben hier keihard gewerkt. Ik heb zelf ook met rekken gelopen en kasten ingeruimd. Mijn verjaardag heb ik in Topshelf Arnhem gevierd. Ook die van mijn man. We moesten op tijd klaar zijn. Arnhem moest snel open. Maar het is gelukt en ik ben trots op mijn team."

V&D-medewerkersIn dat team zitten ook oud-medewerkers van V&D. Straks telt Topshelf Arnhem tachtig personeelsleden. Van Kemenade schat dat er vijftig van V&D afkomstig zijn. "Medewerkers die elders al een baan hebben gevonden, komen zelfs terug."

Dat ze haar sportmodeketen wilde uitbreiden met warenhuizen, werd haar duidelijk toen ze vorig jaar keek naar de Britse dramaserie Mr. Selfridge over Harry Selfridge die een exclusief warenhuis wilde opzetten. "Dat maakte de droom in mij wakker."

KnipoogVan Kemenade belooft dat de Topshelf-warenhuizen bijzondere artikelen gaan verkopen. "Topkwaliteit van bekende merken. Ik mik op het middensegment met een knipoog naar het hogere segment. Maar iedereen is welkom, ook alleen om te kijken."

Al haar ideeën kan ze nu verwezenlijken. "Zoals ik denk dat het moet, gebeurt het ook. En dat vind ik het leukste om te doen."

EerlijkEen van de kenmerken van een warenhuis is volgens haar het 'roltrappenhuis'. "Daar was niets meer van te zien. Overal stonden hoge kasten tegen. Die heb ik laten weghalen. Daardoor ben ik kostbare vierkante verkoopmeters kwijtgeraakt, maar nu kun je het roltrappenhuis weer in volle glorie zien. Dat hoort onmisbaar thuis in een warenhuis", zegt Van Kemenade. "Maar ook de presentaties van de artikelen, het bedenken van het assortiment; overal staat mijn handtekening op. Ik ben vooral trots op de kinderafdeling. Zo had ik mij die voorgesteld."

Maar haar ambitie levert haar kritiek op. "Mensen verwarren eerlijk zijn met hardheid. Ik ben eerlijk. Ik zeg waar het op staat. En ja, dan zeg ik weleens iets wat mensen niet aanstaat."