Nieuws Actueel

Lepeltje Lepeltje: Opvallen met Bindi-Burger of Samurai Bertsaus

Eetfestijn Lepeltje Lepeltje barst morgen weer los. In het Burgemeester Brouwerplantsoen in Amersfoort staan gerechten uit alle windstreken op het menu. Honderden ondernemers waren in de race, maar er is plek voor 29 mobiele keukens, meldt het AD.

Rachel van Kommer | Foto: Dolf Huybers 12 mei 2016

Pieper mobiel

Livingstone Coffee

Raymond Veldhoen (34):

"In onze safaritent op Lepeltje Lepeltje moet je het gevoel hebben dat je een ware ontdekkingsreiziger bent. We gaan het over de top aan kleden, als een jungle met nepdieren en veel groen. Bezoekers kunnen mij kennen van mijn koffietent Livingstone Coffee aan de Groenmarkt in Amersfoort. Ik ben in de AD Koffietest elfde geworden en koffie is dan ook mijn paradepaardje. Op Lepeltje Lepeltje kunnen bezoekers bij mij aankloppen voor allerlei soorten koffie, van filterkoffie tot ijskoffie. Ook hebben we thee en lekkere cakes. Ik kijk heel erg uit naar het festival, het heeft een heel mooie sfeer. Nu hoeven we alleen maar te duimen voor goed weer.''

De Pieper Mobiel

Arn Zuyderduin (48):

"De organisatie van Lepeltje Lepeltje, Kultlab, vraagt al sinds de allereerste editie of ik op het festival wil staan. Zij hebben door hun aanhoudende vraag het enthousiasme bij mij aangewakkerd. Toen de mogelijkheid zich voordeed om de Pieper Mobiel te kopen, heb ik dat dan ook meteen gedaan. We verkopen de Vlaamse frieten die wij ook in onze twee zaken Vlaams Frieteshuys Van Gogh in Amersfoort hebben. Onze foodtruck is niet te missen. Het is een echt kunstwerk. Hij is gemaakt door Sander Grooten en moet een grote houten aardappel voorstellen.

De truck is een oude landbouwwagen waarmee vroeger de piepers van het land werden gehaald. Naast onze bekende Van Goghfriet hebben we ook een primeur. We presenteren op het festival voor het eerst onze Samurai Bertsaus, saus met sambal van de lokale Sambal Bert.''

Den Potsenmaeker

Michel van Loen (37):

"Onze foodstand valt op omdat het de voorkant van ons pand van Pannekoekenhuys Den Potsenmaeker aan de Groenmarkt moet voorstellen. Het is een kopie van de voorgevel, inclusief de straatlantaarn. Wij zullen tijdens het festival de Nederlandse traditionele pannenkoek verkopen, naturel of moet poedersuiker en stroop. Ook hebben we een wat bijzondere pannenkoek met geitenkaas en pijnboompitten. Afgelopen winter zijn wij met deze stand naar Australië gegaan om daar bij een festival pannenkoeken te verkopen. Wij hopen hier op net zoveel gezelligheid."

Marktslager

Nanda de Beer (25) en Manon de Beer (28):

"We werken al zes jaar op zaterdag op de markt bij slager Edward Uw Slager. We staan in Amsterdam, Nijkerk en Soest. Het leek ons erg leuk om een keer op een festival te staan en zo is de bal gaan rollen. Nu hebben mijn zus en ik het idee bedacht om het vlees van mijn baas te verkopen in onze eigen foodstand Marktslagers. We hebben qua sfeer een oude slagerij nagebouwd, met hakblokken, hout en bijlen. Al ons vlees bereiden wij op The Big Green Egg. We verkopen een bavette (gerookt rundvlees), pulled pork en een premium steak (vlees gesneden van het staartstuk). Heel herkenbaar is onze statafel met het hoofd van een koe en de kont van een varken. We hebben er zin in.''

Pieperboys

Luuk Speksnijder (16) en Jelle Vlek (15):

"Wij zijn de jongste ondernemers van Lepeltje Lepeltje, dat vinden we sowieso al tof. We hebben een groen-zwarte verkoopkar op wielen met daarin een frituurpan. De kar is versierd met de latjes van oude houten aardappelkistjes. We verkopen twisted potatoes. Dat zijn rauwe aardappels op een stokje. Daarna gebruiken we een machine waarmee de aardappel in een spiraal geschild wordt, als we hem er dan uittrekken heb je een lange gedraaide aardappel op een stokje. Ons terras is te herkennen aan de industriële stijl, we hebben zelfs driemansbankjes en circusverlichting. We zijn er klaar voor. Alleen de aardappels hoeven we vers te halen. Het wordt super!"

Breaking Egg

Joppe van Nus (30) en Stephen Nieuwenhuizen (28):

"Dit is het debuut van onze foodtruck Breaking Egg. Onze camper heeft zijn witte naam te danken aan de populaire televisieserie Breaking Bad over scheikundeleraar Walter White die ernstig ziek is en drugs gaat koken en dealen. We hebben de camper nagemaakt van de camper uit de serie, het laboratorium waar White de drugs op kookt. We verkopen eigerechten. The vanilla addiction is een broodje gebakken ei met vanillesaus, the hidden egg is een vleestomaat met eimengsel en de chili P een hete eiersalade die je met toast kunt dippen. Al ons eten is 100 procent vegetarisch. Voor onze camper staat een transparante quarantainetent. Kinderen kunnen bij ons ook terecht in het Ei-laboratorium om eieren te bereiden of ermee te experimenteren. Stephen en ik zijn huisgenoten, we werken allebei bij Amerpoort en doen dit ernaast. We hebben het dus erg druk, maar kijken er ontzettend naar uit.''

Warung Spui

Edwin Vrijenhoek (33):

,,Ik ben de chef-kok van Restaurant Spui aan de Weverssingel in Amersfoort. Mijn schoonfamilie is Indonesisch en zelf vind ik het ook erg lekker eten. We hebben afgelopen week op Proef Amersfoort gestaan. Maar dat is natuurlijk een andere doelgroep. Het is bijzonder om van de ene klantenkring naar de volgende te

gaan. Onze tent Warung Spui is te herkennen aan de Aziatische sfeer, met waaiers, bamboe stoommandjes en afbeeldingen van rijstvelden. We willen ook iets met onze kleding gaan doen. Bij ons kunnen mensen terecht voor een saté babi (varkensvlees), gado gado (Indonesisch groentegerecht) en Udang (gebakken garnalen met tamarinde).''

Hop en Hen

Rianne Sleeuw (34) en Annelie van den Bosch (32)

"Wij hebben geen foodtruck, maar een tent. Vorig jaar namen we de beslissing dat het tijd was voor iets nieuws en hebben wij ons goedlopende en bekende restaurant De Pastinaeck omgebouwd tot ons nieuwe restaurant: Hop en Hen, met Bier en kip. We staan dan ook naast de biertent om ons concept intact te houden. Bezoekers kunnen bij ons genieten van een halve kip op onze grote roasterie. Daarnaast verkopen we geroosterde maïskolven. De sfeer en de gasten op Lepeltje Lepeltje passen bij wat wij met Hop en Hen uitstralen. Het is heel toegankelijke streetfood. We hebben een gezonde spanning, maar vooral veel zin om te knallen. Nu alleen nog duimen dat het weer mee zit.''

Bij Bart

Bart van Oostrom (28):

"Ik wilde heel graag op Lepeltje Lepeltje staan. Sinds de eerste editie ben ik naar het festival geweest en het lijkt mij erg gaaf om erbij te zijn. Het is een jong, fris, ontspannen en niet elitair festival en dat sluit aan op mijn eigen uitstraling. Ik heb in Hoogland het restaurant Bij Bart. Op Lepeltje Lepeltje verkopen wij een brioche broodje met lamschouder, een gerookte ribeye met koolsla en quinoa en biologische ijsjes met melk van koeien uit de buurt. Wij zijn te herkennen aan onze boerenuitstraling. Er liggen hooibalen voor de deur. We hebben er erg veel zin in. Als bedrijf leven we hier al zeker een maand naar toe.''

Bindicafé

Alex van Kraaikamp (50):

"Wij hebben een omgebouwde oude Mercedescamper in het felblauw met rood. We zijn dus niet te missen. Wij zijn van de veganistische keuken en hebben één gerecht dat we tijdens het festival klaar maken: onze bindi-burger. Een groenteburger van kikkererwten, zwarte bonen, wortel en specerijen. Die serveren we samen met gegrilde groente, humus en aioli. Alles is zelf gemaakt en biologisch. We zijn erg trots op onze burger. Het is onze vuurdoop op een foodfestival. Het lijkt ons ontzettend gaaf en we hopen veel mensen te overtuigen van de veganistische keuken.''