Aangeboden door Watts Lux & Lumen

Branded Content Energie

Hoe moderne ledverlichting je energierekening kan drukken

Met de juiste vorm van verlichting kunnen mensen veel meer energie besparen dan dat zij op dit moment doen. Lang niet iedereen beseft zich dat. Dit stelt Raymond Voet van Watts Lux & Lumen. Als ervaren verlichtingsspecialist helpt hij anderen graag aan stijlvolle, slimme en duurzame oplossingen. ,,Ledverlichting staat niet langer in de kinderschoenen.”

Robbert Daalder 6 april 2023

27

Foto: Watts Lux & Lumen

Voor veel bedrijven is het een heet hangijzer: de energietransitie. Een groot aantal ondernemers is nog altijd koortsachtig op zoek naar de manier waarop duurzamer kan worden gewerkt en kosten kunnen worden bespaard. Onnodig, stelt de medeoprichter van het bedrijf uit het Brabantse Hapert.

,,Wat mensen vaak niet weten, is dat een belangrijk deel van de oplossing in de verlichting zit”, begint Voet. ,,Er zijn winkels en kantoren waarin het licht van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat brandt. Soms tot wel tien uur per dag. En als het even tegenzit, vergeet de laatste het licht uit te doen waardoor het ook nog eens onnodig langer aan staat. Lege kantoren waar nog licht brandt, je ziet het vaak als je ’s avonds laat over de snelweg rijdt. Wat denk je dat dit kost?”

27.000 euro bespaard met nieuw lichtontwerp

,,We zijn momenteel met een lichtontwerp voor een winkel bezig waar op jaarbasis 48.000 euro aan stroom wordt verbruikt. Door over te stappen op ledverlichting hebben we dat terug weten te brengen naar 21.000 euro. Besparing en verduurzaming wordt vooral gezocht bij energieleveranciers, verzekeringen, zonnepanelen en warmtepompen terwijl licht misschien wel de eenvoudigste en snelste besparing is.”

Voet zegt dat men van ledverlichting nog altijd een ongezellig beeld heeft. ,,En dat is onterecht. Toen de eerste ledlampen zo’n zeven tot acht jaar geleden op de markt kwamen, waren dit inderdaad nog ongezellige lichten. Maar de tijden zijn veranderd. Ledverlichting staat niet meer in de kinderschoenen. Er zijn uitstekende systemen die echt jarenlang mee gaan.”

Watts, Lux & Lumen/Links: Rob Tummers, rechts: Raymond Voet

“Besparing en verduurzaming wordt gezocht bij energieleveranciers, in zonnepanelen en warmtepompen terwijl licht misschien wel de beste besparing is”

,,Bovendien leveren goede merken hetzelfde lichtbeeld als dat men is gewend van gloei- of halogeenlampen. Niet meer dat hele witte felle licht. Je kunt zelfs een bruin café inrichten met ledverlichting zonder dat iemand het door heeft.”

Trots op voetbalclub PSV als klant

Voet en zijn compagnon Rob Tummers kunnen het weten. De twee hebben bij elkaar opgeteld zo’n zestig jaar aan ervaring in huis en benutten dit optimaal binnen Watts Lux & Lumen. Daar waar zowel zakelijke als particuliere klanten terecht kunnen voor een uitgebreid lichtontwerp.

Voetbalclub PSV is één van die zakelijke klanten en hoewel Voet tijdens het interview voor dit artikel zijn best doet om bescheiden te blijven, kan hij de trots op deze opdrachtgever moeilijk onderdrukken. ,,De afkorting PSV staat voor ‘Philips Sport Vereniging’. Deze club is onlosmakelijk verbonden aan dat merk, maar toch komt het bij ons als er een lichtontwerp moet komen voor de karakteristieke Legend Lounge in het stadion. Dat is toch wel heel mooi.”

“We werken allebei al een flinke tijd in deze branche en dus hebben we een mooi netwerk met mooie merken opgebouwd”

Onderscheidend met groot pallet aan fabrikanten

,,Hoe wij na zo’n aanvraag aan het werk gaan? Het begint met een intake. We komen langs om te praten over datgene wat de klant voor ogen heeft om vervolgens na te denken over het juiste ontwerp. Welke typen armaturen zijn er nodig, waar hang je ze op en waarin? Met specialistische software maken we een zeer nauwkeurige bouwtekening waarmee de klant of installateur direct aan de slag kan. We leveren de armaturen zelf en bieden projectbegeleiding als dat toch nodig blijkt.”

,,Watts Lux & Lumen is geen dealer. Rob en ik zijn er echt om jou als klant verder te helpen. En om dat zo goed mogelijk te kunnen doen, heb je samenwerkingen nodig. We werken allebei al een flinke tijd in deze branche en dus hebben we een mooi netwerk met mooie merken opgebouwd. Dat betekent dat we uit een groot pallet aan fabrikanten kunnen kiezen om jou een haarscherp lichtontwerp te bezorgen.”

Watts Lux & Lumen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws