Nieuws Energie

Energiebedrijven vallen om door hoge energieprijzen

De hoge energieprijzen hebben hun eerste slachtoffers gemaakt. Welkom Energie is zijn vergunning kwijt voor het leveren van stroom en gas aan huishoudens en andere kleinverbruikers. Een andere energieleverancier, Enstroga, vraagt klanten die recent niet met een tariefverhoging akkoord gingen, vrijwillig over te stappen naar een andere energiemaatschappij. Het bedrijf vreest voor een faillissement.

Van onze redactie 27 oktober 2021

Meterkast energie failliassement

De hoge energieprijzen zijn niet alleen voor gebruikers een grote klap, maar ook voor energieleveranciers. Foto: ANP.

Bedrijf kan verbruik van komende winter niet voorfinancieren

Welkom Energie is door de huidige hoge marktprijzen voor gas en stroom in financiële problemen gekomen. Het bedrijf heeft ACM laten weten niet meer aan de leveringsvoorwaarden te kunnen voldoen en daarom is de vergunning ingetrokken, zo schrijft NU.nl.

De energieleverancier had het vorige winter al moeilijk vanwege het strenge winterweer. Daar kwamen nu de sterk stijgende gasprijzen nog bij. Het bedrijf kwam tot de conclusie dat het de komende winter het verbruik niet kan voorfinancieren en heeft de toezichthouder daarom zelf gevraagd de vergunning in te trekken.

Lees ook: Bij Welkom Energie is niet iedereen welkom: 'Wij maken de wereld iets minder slecht'

Enstroga vreest voor faillissement als klanten lagere tarieven blijven betalen

Energiebedrijf Enstroga wilde zijn klanten verhogingen van honderden procenten eenzijdig opleggen, waarop de klanten bezwaar maakten. Als ze toch klant blijven en de lagere tarieven voor stroom en gas blijven betalen, vreest het bedrijf voor een faillissement. Dat staat in een brief die naar klanten is gestuurd.

Toezichthouder ACM voorkwam dat Enstroga de tarieven eenzijdig verhoogde, omdat het eenzijdig opzeggen van de levering van stroom en gas in het winterseizoen niet is toegestaan. Het bedrijf moet op last van de toezichthouder de klanten die niet met de prijsstijging instemden energie blijven leveren tegen de eerder afgesproken lagere tarieven.

Energiebedrijf Enstroga wilde zijn klanten verhogingen van honderden procenten eenzijdig opleggen, maar ACM heeft dat verboden

Een gemiddeld huishouden zou met de nieuwe tarieven bij het bedrijf 360 euro per maand kwijt zijn

Volgens de energiemaatschappij is de maatregel 'extreem oneerlijk' voor kleine leveranciers. In de brief vraagt Enstroga de klanten andermaal akkoord te gaan met de hogere tarieven, maar wijst het bedrijf tegelijkertijd op alternatieven.

Een gemiddeld huishouden zou met de nieuwe tarieven bij het bedrijf 360 euro per maand kwijt zijn. Het bedrijf erkent dat het daarmee zeker niet de goedkoopste is en wijst nadrukkelijk op aanbiedingen bij andere energieleveranciers.

Lees ook: Tranen bij tuinder Zwarts: hoge energieprijzen doen zijn bedrijf omvallen

De 90.000 klanten van Welkom Energie worden overgenomen door Eneco. ACM zegt dat de klanten geen last zullen hebben van de overstap. In voorkomende gevallen zullen klanten nooit verstoken zijn van energie. Klantenbestanden worden altijd overgenomen door een andere leverancier. Klanten van Enstroga hebben de mogelijkheid om zelf over te stappen naar een concurrent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws