Nieuws Energie

Paul Moers: 'Ondernemers die zeuren: had zonnepanelen gekocht in plaats van een Audi A8'

Sommige ondernemers zijn net kleine kinderen, vindt marketingdeskundige Paul Moers. ,,Of het nu gaat om een tegemoetkoming in de energiekosten of een subsidie om het bedrijf te verduurzamen, de overheid moet het altijd maar weer oplossen.”

Rodrick de Munnik 14 oktober 2022

TEK steunmaatregel boei ondernemer mkb

Illustratie: Shutterstock.

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste ondernemersnieuws als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: Kabinet: tot 3,1 miljard energiesteun voor selecte groep mkb-ondernemers

Marketingdeskundige Paul Moers ergert zich kapot aan ondernemers die bij de minste of geringste tegenwind het handje ophouden bij de overheid. Of het gaat om de energiekosten of de investeringen om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen, bedrijven vinden dat de overheid hun gemaaktekosten maar moeten compenseren, zo zegt hij.

,,We hebben te maken met een zooitje labbekakkerige ondernemers die liever als een struisvogel hun kop in het zand steken dan echt te ondernemen. Stijgen je energiekosten de pan uit? Had dan een paar jaar geleden zonnepanelen gekocht in plaats van die Audi A8.”

Lees ook: Voor bakkers is de Tegemoetkoming Energiekosten 'volstrekt onvoldoende'

'Als je meer dan 12 procent aan energiekosten hebt, heb je gewoon zitten slapen'

Want het is niet dat de problemen die nu op ondernemers afkomen niet waren te voorzien. ,,Ik zeg altijd dat we niet in tijden van verandering leven, maar in een verandering van tijdperk. Het is al jaren duidelijk dat het niet goed gaat met het milieu. Daar wordt niet of nauwelijks bij stilgestaan, ook niet door ondernemers. Had een groter deel van de winst geinvesteerd in duurzame investeringen. Ik sprak een paar jaar geleden een tuinbouwer in de buurt die een enorme investering had gedaan in duurzame energie. Hij zei dat hij niet verwachtte die investering ooit terug te verdienen. Laatst sprak ik hem weer. 'Paul', zei hij, 'ik verdien tegenwoordig meer aan de energie die ik teruggeef met die investering dan met mijn paprika's'. Die vooruitziende blik mis ik.”

De Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) die nu in razende spoed wordt opgetuigd om energieslurpende ondernemers te helpen met hun rekening kan dan ook Moers' goedkeuring niet dragen. ,,Het is een gigantische subsidieregeling die weer miljarden kost. Maar als je in de huidige tijd meer dan twaalf procent van je omzet aan energiekosten hebt als bedrijf, heb je gewoon zitten slapen.”

Paul Moers. Archieffoto.

Energieslurpers krijgen wel tegemoetkoming

Voor de kleine ondernemer die ook met de TEK niet geholpen wordt omdat deze onder die 12 procent blijft, heeft Moers alle begrip. ,,Uiteindelijk zie je ook bij deze regeling weer dat het is verzonnen door ambtenaren die geen idee hebben hoe het in de praktijk werkt. Met die 12 procent krijgen de grote energieslurpers wel een tegemoetkoming, terwijl zij nou juist een duurzamer bedrijf zouden moeten voeren. De kleine bakker krijgt het deksel op de neus.”

En die kleine bakkerij moet natuurlijk wel worden geholpen, zo veel is duidelijk. ,,Maar nu is het allemaal weer veel te complex. Haal gewoon een tijd de energiebelasting eraf. Dan is iedereen geholpen.”

Lees ook: Tegemoetkoming Energiekosten mkb: Molenaar en Van Teeffelen verbaasd over timing

,,Tegelijk zeg ik: een paar jaar geleden heb ik hier een warmtepomp laten installeren. Toen heb ik geen nieuwe auto gekocht en ben ook een jaar niet op vakantie gegaan, maar we hebben geen subsidie aangevraagd. Dus het kan wel. Sommige ondernemers lijken wel een stel jammerende kinderen. Als het even tegen zit moet de overheid het komen oplossen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws