ActueelEnergie

Voor bakkers is de Tegemoetkoming Energiekosten 'volstrekt onvoldoende'

 
Voor de bakkers is de tegemoetkoming niet genoeg. De oven moet immers aanblijven. Foto: Shutterstock
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

De NederlandseBrood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV)vindt de voorgestelde Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) zoals diegisteren is uitgelekt volstrekt onvoldoende. ,,We moeten uitgaan vaneen eerlijke basis en daar is zo geen sprake van,” zegt directeur Marie-Hélène Zengerink.

Lees verder onder de advertentie

Voorkleine bakkers is de TEK niet goed genoeg, zegt directeurMarie-Hélène Zengerink. ,,We komen niet aan die 12 procentenergiekosten die als voorwaarde wordt gesteld. Een goede bakker had in 2021 een kostenpost vanenergie van rond drie procent.”

Ook met een fikse stijging komt een gemiddelde bakker niet aan het instapniveau van de regeling. Dat is wel vreemd, vindt ze. ,,Telkens als het in de media over compensatie gaat, worden de bakkers genoemdals voorbeeld van de groep ondernemers die zou moeten profiteren vansteun. Maar met dit voorstel is dat helemaal niet het geval. Weschieten hier niets mee op.”

Geen rendabele bedrijfsvoering mogelijk

Maareigenlijk maakt het geen verschil, zo geven de rekenmachines van de NBOV aan. Sinds het uitlekken van de plannen worden alle mogelijke scenario's doorgerekend. Zonder soelaas. Als de energieprijzen op het meetmoment zo hoog zijn datkleine bakkerijen wel voldoen aan de eisen die worden gesteld aan detegemoetkoming, dan is van een rendabele bedrijfsvoering toch al geen sprake,aldus Zengerink.

Lees verder onder de advertentie

,,De gemiddelde bakkerij maakt 5 ton omzet per jaarmet een resultaat van 10 procent. Als de energiekosten dan naar30.000 of soms meer stijgen, houd je volgens onze berekeningen 1.600euro bruto per maand over. Dat is onder bijstandsniveau. En daarmoeten nog de reserveringen voor toekomstige investeringen endergelijke af. Als je deze rekensom voorlegt aan een middelbarescholier die het vak economie volgt, zou hij zeggen dat het eenkansloos bedrijf is. En dat is het ook: kansloos.”

Lees ook: Per 1 april 2023: kabinet wil helft stijging energiekosten mkb vergoeden

'Kunnen oven niet uitzetten'

Zengerinkhoort veel opmerkingen dat de bakkers dan maar kosten moeten gaanbesparen, zoals de rest van Nederland. Maar dat kan helemaal niet,aldus de NBOV-directeur. ,,Natuurlijk kijken we naar onze kosten. Maar het is niet zo simpel. We zijn er niet als we net als in de horeca de terrasverwarmers uitzetten of de winkel een graadje minder verwarmen. We kunnen als bakker niet dan maarde oven uitzetten. Die staat aan, want we bakken brood. Dit gaat niet over het maken van winst, maar overoverleven.”

Lees verder onder de advertentie

Nietalleen de voorwaarden die worden gesteld aan de tegemoetkoming, ookhet tijdpad brengt bedrijven in problemen. Het kabinet is voornemens de TEK inapril 2023 in te laten gaan. ,,Dat is natuurlijk veel te laat. Watmoet er tot die tijd gebeuren? Lenen? Dan bouw je een enorme schuldop. Nee, het is alsof je huis in brand staat en de brandweer pas overeen paar maanden komt om te blussen. En dan neemt de brandweer ooknog slechts een emmertje mee.”

Cor Molenaar deelt haar verbazing. ,,Waarom weer wachten en waarom weer de helft? Moet eerst de helft omvallen? Belasting en energietoeslag, 35 procent, kan morgen afgeschaft worden voor deze groep. Gewoon via de factuur'', zegt de professor economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Marie-Hélène Zengerink, directeur NBOV. Foto: NBOV.
Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Tegemoetkoming Energiekosten mkb: Molenaar en Van Teeffelen verbaasd over timing

De zorgen van haar leden raken Zengerink. ,,Ik moet oppassen wat ik zeg, want ik zit nog in deemotie. Dat komt omdat we hier op kantoor de noodkreten zien. Sommigeleden zijn in paniek, want ze kunnen niet meer rondkomen. Als jeinderdaad met je gezin van 1.600 euro moet rondkomen als bakker, dankun je aan het einde van de maand je eigen brood ophalen bij devoedselbank.”