Nieuws Energie

Horeca-ondernemers gaan prijzen flink verhogen: 'Prijsstijging van 8 procent verwacht'

Flinke kostenstijgingen voor energie, inkoop, huur en personeel gaan zorgen voor prijsstijgingen in de horeca. Dat verwacht sectorspecialist Sjuk Akkerman van ING de komende tijd. 'De prijzen zullen bij restaurants en cafés dit jaar met circa 8 procent stijgen. Bij hotels is de prijsstijging naar verwachting nog hoger, tot en met het derde kwartaal zijn ze al met 15 procent gestegen.'

Van onze redactie 15 november 2022

Horeca koopkracht energie inflatie prijsstijging

Foto: ANP.

Kostenstijgingen over alle linies

Akkerman ziet meerdere oorzaken voor de prijsstijging: ,,Door de oorlog in Oekraïne zijn de energiekosten en de kosten voor de inkoop van producten fors gestegen. Als gevolg van het personeelstekort vragen werknemers een steeds hoger salaris, waardoor ook de kosten voor personeel toenemen. Verder zorgt de toegenomen inflatie ervoor dat verhuurders hun huren verhogen."

,,De horeca zal de hogere kosten grotendeels moeten doorberekenen aan de gast om marge over te houden", zo verwacht de sectorspecialist. ,,Vanwege de sterke concurrentie in de afgelopen jaren door de forse groei van het aantal horecazaken en verplichte sluitingen tijdens de coronapandemie, staat de winstgevendheid van restaurants en cafés al langere tijd onder druk."

Kans op bedrijfssluitingen

Maar daar blijft het volgens Akkerman niet bij. ,,Als de hoge kosten voor energie, personeel, huur en inkoop lang aanhouden en de overheid onvoldoende compenseert, zullen meer horecaondernemers genoodzaakt zijn hun bedrijf te sluiten. Er is namelijk ook geld nodig om te kunnen investeren in bijvoorbeeld het up-to-date houden van de zaak en de opgebouwde belastingschulden als gevolg van corona af te lossen."

Lees ook: Personeelstekort, stijgende energiekosten en inflatie: bedrijven geconfronteerd met drievoudige groeibedreiging

Voor een hotel is het gemakkelijker om een hotelkamer iets duurder te maken dan voor een restaurant om de prijzen van eten en drinken te verhogen, meent Akkerman. ,,Want als een restaurant te veel kosten doorberekent, worden de hamburger en het biertje te duur en laat de gast die staan."

,,Nu het kouder wordt zal het energieverbruik, en daarmee ook de energiekosten, toenemen. Deze kosten kunnen verlaagd worden door bijvoorbeeld de gas-terrasverwarmers uit te laten en/of elektrische verwarmingskussentjes aan te schaffen die energiezuiniger zijn. Sommige gemeenten hebben hiervoor subsidiemogelijkheden, zoals in de gemeente Overbetuwe. De gemeente betaalt de helft van de rekening als een ondernemer elektrische kussens aanschaft."

Lees ook: Winter in de horeca: frituur en grill uit, verwarming pas aan als er klanten zijn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws