Aangeboden door PZEM

Branded Content Energie

PZEM stabiele speler op dynamische energiemarkt

De ambities van de Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij (PZEM) richten zich op duurzaamheid en de uitdagingen van de energietransitie in ons land. Met een eeuw ervaring op de energiemarkt ziet het in 1919 opgerichte bedrijf de toekomst met vertrouwen tegemoet. ‘We zijn al honderd jaar een betrouwbaar en flexibel bedrijf.’

Sandra van den Nieuwenhof 11 september 2019

Foto va3

Op de foto links Andre Bosschaart en rechts Vincent Meerman.

PZEM produceert, handelt in energie (elektriciteit en gas) en levert energie op de zakelijke markt. Vincent Meerman, general manager commercie: ,,Ons bedrijf is uit drie poten opgebouwd: productie, handel en levering van energie. Het één kan niet zonder het ander. Voor ons zijn alle drie even belangrijk. Juist de combinatie van deze drie activiteiten binnen één bedrijf maakt PZEM tot een stabiele speler in een dynamische energiemarkt.“

Voor de productie van energie is PZEM grootaandeelhouder van drie energiecentrales: een kerncentrale, een gascentrale en een biomassacentrale. Deze centrales hebben een zeer lage CO2-uitstoot. Daarnaast zijn ze actief in een aantal wind- en zonneparken, waarvan ze de geproduceerde stroom afnemen en verkopen voor de eigenaren.

Groei

PZEM is een Zeeuws bedrijf maar richt zich op de zakelijk markt in heel Nederland. ,, We hebben een breed scala aan klanten. Kleine en zware industrieën, telecombedrijven, overheden maar ook supermarktketens, vakantieparken, timmerfabrieken en glastuinbouwbedrijven. Ze hebben allemaal energie nodig maar de contracten verschillen. We leveren steeds maatwerk. Zware industrieën hebben bijvoorbeeld meer behoefte aan flexibele prijzen vanwege hun productieprocessen dan vakantieparken, die weer meer hechten aan een correcte en overzichtelijke administratie. De energieprijzen voor zakelijke klanten kunnen schommelen per kwartier. Maatwerk en flexibiliteit zijn dan heel belangrijk. Wij proberen zo dicht mogelijk op de behoefte van de klanten te zitten. Contracten kunnen worden afgesloten via onze accountmanagers maar ook 24/7 online. We zetten in op groei op de zakelijke markt in heel Nederland.”

De commerciële afdeling is ook verantwoordelijk voor het afnemen van de energie van de wind- en zonneparken waar PZEM bij betrokken is. Zij bieden deze energie aan op de handelsmarkt of leveren deze rechtstreeks aan de eindverbruiker.

PZEM is ook actief op handelsmarkt voor elektriciteit, gas en CO2-rechten. Klanten zijn veelal energieproducenten, -leveranciers of -afnemers met flexibele productieprocessen. Het bedrijf heeft een eigen handelsvloer met handelaren, analisten en risicomanagers, die dagelijks bezig zijn om zo scherp mogelijk energie te verhandelen.

Kennis

André Bosschaart, manager trading, licht het complexe proces van handelen op de energiemarkt toe: ,, Energieprijzen zijn voortdurend in beweging en zijn afhankelijk van veel factoren, zoals de brandstofprijzen van de elektriciteitscentrales, de vraag uit de markt, economische ontwikkelingen en weersinvloeden. Wij ontvangen dagelijks veel informatie en daarmee proberen wij te bepalen wat een juiste prijs is, en we kopen of verkopen afhankelijk van de marktprijs. De afdeling handel is 24 uur per dag, zeven dagen per week bezig met vraag en aanbod en de te verwachten prijzen op de markt. Dit vraagt veel kennis van zaken, en die is bij ons aanwezig.”

Over de uitdagingen in de nabije toekomst zegt Bosschaart: ,,Op de langere termijn wordt het aanbod van zonne- en windenergie steeds meer leidend. Deze energie is goedkoper. Dit veroorzaakt nog meer prijsschommelingen, want niet altijd waait de wind of schijnt de zon. Omdat we energie nu nog maar heel beperkt kunnen opslaan, zal het steeds meer een uitdaging zijn om vraag en aanbod zorgvuldig op elkaar af te stemmen. Een voordeel is dat wij zelf ook produceren. Onze positie op de flexibele energiemarkt is sterk door ons totale pakket aan activiteiten: productie, handel en levering van energie. We kunnen tekorten in het aanbod altijd zelf opvangen met onze eigen productie. Niet voor niets zijn wij al honderd jaar een betrouwbaar en flexibel bedrijf.”

Meer informatie: www.pzem.nl