Nieuws Actueel

Vooral bezorggiganten profiteren van groeiende populariteit 'online-food'

De traditionele pizzakoerier is een uitstervend beroep. Nederland bestelt weliswaar steeds meer eten via internet, maar die bestellingen lopen vooral via de grote onlinebezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl, Deliveroo en UberEats. Zij zijn dit jaar goed voor 651 miljoen euro van de 1,7 miljard die door de 'buitenhuishoudelijke markt' wordt omgezet, zo heeft het FoodService Instituut berekend. Dat schrijft De Volkskrant.

Peter van Ammelrooy | Foto: ANP 1 december 2018

Deliveroo bezorger

De maaltijdketens met eigen bezorgers zullen dit jaar naar schatting voor 358 miljoen euro aan bestellingen noteren. Zo'n 448 miljoen wordt verwerkt in de maaltijdbezorging buiten de grote platforms om.

In totaal geeft Nederland dit jaar 3,2 miljard euro uit aan 'delivery' van 'online-food'. Dat is een stijging van ruim 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Eenzelfde groeipercentage verwacht het instituut dit jaar, al lijkt de stijgende lijn die in de sector al een tijdje aanhoudt wel af te vlakken. Niettemin: 'Delivery is het snelstgroeiende segment binnen de totale foodmarket', heet het op de website van het FoodService Instituut.

Lees ook: Hoe ondernemers met lokale bezorgsites de Thuisbezorgd-macht willen verbreken

Onder 'online-food' rekenen de onderzoekers ook de kant-en-klaarmaaltijden die de consument door de supermarkt aan huis laat bezorgen, net als de ingrediënten waarmee hij zelf maaltijden bereidt. De supermarkten zijn de grootste aanjagers van de groei in de verkoop van maaltijden en ingrediënten via internet.

Vorig jaar nam die markt al met ruim 41 procent toe. 'Consumenten omarmen het gemak van online bestellen van hun boodschappen en van thuisbezorging.' Net als bij 'buitenhuishoudelijke maaltijden' groeit bezorgen via de supermarkt harder dan afhalen. Aan boodschappenbezorging door de winkel zal in 2018 een miljard worden besteed, en ruim een kwart van dat bedrag aan de levering van drank aan de voordeur.