Nieuws Actueel

Eurocommissaris wil geld uit coronaherstelfonds inzetten voor lng

Landen van de Europese Unie moeten de mogelijkheid krijgen om geld uit het Europese coronaherstelfonds te gebruiken voor investeringen in infrastructuur voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Dat kondigde Eurocommissaris voor Economische Zaken Paolo Gentiloni aan.

ANP 4 juni 2022

ANP040622121 1

Na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus zette de EU een fonds op van honderden miljarden euro's die lidstaten kunnen investeren in het economische herstel na de crisis. Daar moeten ze wel een gedetailleerd plan voor indienen, dat onder andere aan de eis moet voldoen dat er genoeg geld naar digitalisering en de strijd tegen klimaatverandering gaat.

Europa probeert nu veel minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland, dat in februari Oekraïne binnenviel en de gasbaten kan gebruiken voor de oorlogskas. Doordat Russisch gas voornamelijk via al aangelegde gaspijpleidingen wordt vervoerd, is het stopzetten van de import lastig. De infrastructuur is niet zomaar te vervangen met andere leidingen. Lng kan per schip worden vervoerd en valt dus gemakkelijker uit andere landen dan Rusland te importeren.

Tijdens een evenement in Italië zei Gentiloni ook dat hij een hervorming van het zogenoemde stabiliteitspact voor de eurozone wil presenteren. Daarbij zou de maximale schuld die een land mag aanhouden specifiek per lidstaat moeten worden bepaald. Binnen de Europese Unie geldt de afspraak dat het begrotingstekort niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product mag zijn en de staatsschuld niet meer dan 60 procent. Die regels werden na het begin van de coronacrisis opgeschort. De Europese Commissie wil de soepelere regels tot eind 2023 handhaven vanwege economische onzekerheden door de Oekraïne-oorlog.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws