Zijn gezondheid dwingt hem om restaurant In d’n Herberg in het Brabantse Someren drie jaar vroeger in de verkoop te doen. Hij kan er kort en krachtig over zijn: ,,Wil ik het verkopen? Nee. Moet ik het verkopen? Nee. Ga ik het verkopen? Ja.”
Beat the statistics staat er in verse, inktzwarte letters op zijn onderarm, onder de vervaagde tattoeages die er al een tijdje langer op prijken. Na de slechte medische uitslag belt hij direct zijn vaste tattooman. Het tekent de Somerense ondernemer, hij peinst er niet over om op te geven.
Mijn partner is de gastvrouw en ik heb een geweldige crew, maar in de keuken doe ik alles zelf
Eric Bakermans Uitbater In d’n Herberg
Alles gaat voorlopig gewoon door
,,De belangrijkste vraag die ik mijn dokter stelde, was wanneer ik weer kon werken na mijn behandelingen, want dit is wat ik het liefste doe”, vertelt hij tegen het Eindhovens Dagblad aan de bar van zijn geliefde zaak. ,,Alles gaat gewoon door, ondanks de mogelijke verkoop. Ook als je bij ons een feestje voor in september hebt gepland.” De agenda staat dan ook vol.
Toch is de kans aanwezig dat In d’n Herberg tegen die tijd al in andere handen is. ,,Mijn partner, Carla Nienhuis, is de gastvrouw en ik heb een geweldige crew, maar in de keuken doe ik alles zelf. Het is veel werk. Ik wil mijn partner niet achterlaten met een zaak.”
Lees ook: De lessen van horecaondernemer en -ontwerper Rein: van faillissement naar succes
Horecaondernemer belde direct makelaar
Dus heeft de uitbater direct de makelaar gebeld. ,,Ik ben niet van het sukkelen”, zegt Bakermans. ,,Daar kan ik niets mee.” Maar hij heeft ook geen haast met de verkoop. ,,Als het niet verkocht wordt en ik piep erdoorheen, dan ga ik gewoon door.”
Verkopen was altijd al het plan, maar dan pas in 2028. Dit was niet de afspraak
Eric Bakermans Uitbater In d'n Herberg
Het is al meer dan veertig jaar geleden wanneer Bakermans begint als ober. Hij staat achter de bar en belandt in een frietzaak. ,,De eigenaar van de frietzaak kocht toen De Capri en maakte mij de zetbaas.” Bakermans is dan 21. ,,Na vijftien maanden zette hij de zaak te koop en op 1 mei 1988 werd ik de eigenaar.” In juni 1994 stoot hij De Capri af en komt In d’n Herberg op zijn pad. ,,Sindsdien zit ik hier in.”
Liefde van Eric voor d’n Herberg is merkbaar
Wat nu restaurant is, was eerst lange tijd een kroeg. Tegenwoordig is het veel meer. ,,De zaal zat er eerst niet bij. De serre hebben mijn partner Carla en ik erbij gebouwd, het terras is vergroot. Als er iets kapot is of vervangen moet worden, gebeurt dat meteen. De keuken is pas drie jaar oud en van alles voorzien. Dit hier is echt mijn kindje.”
Die liefde voor de horeca is merkbaar in alles wat hij doet, van videos op Facebook waarin hij zijn nieuwe creaties laat zien tot de manier waarop hij over zijn werk praat. Om 8 uur ’s ochtends doet hij de deur van het slot om te beginnen met de voorbereidingen voor die dag. ,,Dat vind ik heerlijk”, zegt hij. ,,Het zijn de mensen, het gastvrije, je klanten blij naar huis zien gaan, alles is passie. Ik maak en bereid alles zelf. Zo laat ik de liefde voor mijn vak op mijn manier zien.”
Lees ook: Joof is landschapsarchitect, docent én hij start nu ook een ijswinkel aan huis
‘Alles wat ik hier zie is Eric’
De makelaar zei het ook toen hij binnenkwam, herinnert Bakermans zich: ,,‘Alles wat ik hier zie is Eric’, zei die. Maar een volgende eigenaar mag alles veranderen, hoor. Ik zal altijd open staan om hier te werken, maar het hangt helemaal af van wat de volgende eigenaar wil.”
Restaurant verkopen was al een plan
Hij hoopt dat zijn eventuele opvolger er iets moois van maakt. ,,Dat die er vooral veel passie in duwt en met liefde verder gaat.” Diezelfde liefde veroorzaakt nu pijn bij Bakermans en zijn partner omdat ze misschien moeten loslaten. ,,Zover zijn we nog niet”, houden ze moed. ,,Verkopen was altijd al het plan, maar dan pas in 2028. Dit was niet de afspraak.”