Nieuws Actueel

Europese Commissie doet invallen bij modebedrijven

De Europese Commissie heeft dinsdag invallen gedaan bij bedrijven die actief zijn in de mode-industrie. Volgens Brussel vonden de "onaangekondigde inspecties" plaats in meerdere lidstaten van de Europese Unie. Ook heeft de commissie formele verzoeken om informatie gestuurd naar bedrijven die actief zijn in de modesector.

ANP 18 april 2023

ANP180423210 1

Volgens een verklaring van de commissie kan er sprake zijn van overtreding van regels rond mededinging en kartelvorming. Er werden zoals gewoonlijk geen namen genoemd door het dagelijks bestuur van de EU. Er werd ook niet gezegd in welke lidstaten de inspecties plaatsvonden. De inspecteurs van de commissie werden bijgestaan door de nationale mededingsautoriteiten van de lidstaten waar de invallen waren.

De commissie stelt dat de doorzoekingen een eerste en voorlopige stap zijn in een onderzoek naar mogelijke karteloverschrijdingen. Brussel zegt verder dat die doorzoekingen nog niet betekenen dat bedrijven ook daadwerkelijk schuldig zijn aan het schenden van de regels.

De EU-boete voor het overtreden van kartelregels kan oplopen tot 10 procent van de totale jaaromzet van een bedrijf. Bedrijven die betrokken zijn geweest bij geheime kartelvorming en daar melding van maken en meewerken met het onderzoek van de Europese Commissie kunnen wel immuniteit of een flinke verlaging van boetes krijgen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws