Nieuws Actueel

Europese Commissie wil gasprijs begrenzen op 275 euro

De Europese Commissie wil de gasprijs begrenzen op 275 euro per megawattuur. Het veelbesproken en omstreden prijsplafond moet een eind maken aan "buitensporig hoge" gasprijzen.

ANP 22 november 2022

ANP221122160 1

De maximumprijs moet gaan gelden voor de zogeheten TTF, de Nederlandse prijsindex die in Europa de toon aangeeft. De commissie stelt voor het plafond vanaf 1 januari automatisch te laten ingaan als de gasprijs piekt én veel hoger ligt dan die in de rest van de wereld. Als dat twee weken op rij het geval is, mag er niet meer tegen een hogere prijs worden gehandeld. Zakt de prijs weer, of wordt het verschil met bijvoorbeeld Azië kleiner, dan vervalt de limiet weer automatisch. Mocht het prijsplafond ertoe leiden dat tankers Europa links laten liggen om elders meer te verdienen, dan kan de commissie het ook opschorten.

Het felle debat over een maximumprijs voor gas woedt al maanden in Brussel en de EU-lidstaten. Een meerderheid van de 27 EU-landen dringt er al geruime tijd op aan. Maar de commissie zag daar, net als Nederland en zwaargewicht Duitsland, lang weinig in. Het dagelijks bestuur van de EU hield telkens de boot af met de redenering dat de lidstaten het eerst maar eens zouden moeten worden voor het een voorstel zou uitwerken en voorleggen.

Voorvechters van een plafond als België, Griekenland en Italië willen dat het prijsplafond geen papieren tijger blijft maar daadwerkelijk een aantal keer per jaar wordt geactiveerd. Ze denken daarom aan een veel lagere limiet. De commissie mikt vooral op het voorkomen van uitwassen als die in augustus. Toen bleef de gasprijs wekenlang ver boven de 200 euro per megawattuur en piekte die rond de 350 euro.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws