In EU-landen als Nederland zijn zulke 'instantbetalingen' al behoorlijk ingeburgerd. Maar in de hele EU gaat het om misschien 13 procent van die betalingen zeggen EU-ambtenaren. In Nederland is een losse overschrijving vaak in een paar tellen rond, maar grote hoeveelheden betaalopdrachten blijven soms nog dagen liggen. De commissie hoopte dat banken zelf steeds vaker op instantbetalingen zouden overgaan, maar dat valt tegen.
Daarom wil de commissie, als de EU-landen en het Europees Parlement instemmen, dat voortaan verplichten. Dat is gemakkelijker en prettiger voor consumenten en bedrijven. Bovendien komt er elke dag 200 miljard euro vrij om te besteden of te investeren die nu nog dagelijks werkloos rondhangt tussen de ene en de andere bankrekening.
Banken mogen ook geen hoger tarief in rekening brengen voor een instantbetaling dan voor een gewone, stelt de commissie voor. Ze haalt het schrikbeeld aan van een Italiaanse bank die 30 euro per snelle overschrijving vroeg. Het dagelijks bestuur van de EU is niet bang dat banken van de weeromstuit hun tarieven over de hele linie optrekken. Dan raken ze immers klanten kwijt, denkt de commissie.