Nieuws Actueel

Europese snacks bij Chinees in Terneuzen

Chinees eten is niet meer te krijgen bij restaurant Azië in Terneuzen, schrijft PZC. Ondanks de naam die anders doet vermoeden, is het restaurant in winkelcentrum Zuidpolder nu voornamelijk een snackbar.

Guido van der Heijden | Foto: Peter Nicolai 15 juni 2016

Chinees restaurant terneuzen regelgeving snackbar peter nicolai

Met pijn in het hart koos eigenaar Jim Reijerse ervoor de Chinese keuken te sluiten. Overheidsregels dwongen hem ertoe.

Reijerse had graag een nieuwe kok in zijn Chinese keuken, maar zo eenvoudig is dat niet. Er is een groot tekort aan koks in Chinese restaurants. Goede nasi- en bamikoks zijn veelgevraagd en kunnen vragen wat ze willen. Dat speelt in de Randstad maar volgens Reijerse nog sterker in regio's als Zeeuws-Vlaanderen. "Wie wil er nou in deze uithoek werken als hij ook in Rotterdam of Utrecht kan zitten? Wij hebben hier nauwelijks verbindingen."

Geen Chinese kokTussen de Chinese horeca en minister Asscher is er een convenant gesloten. De gedachte achter het zogenaamde wok-akkoord is dat het ongewenst is dat er koks uit China komen, terwijl er in Nederland nog genoeg werklozen zijn. Reijerse zou volgens dit convenant ook iemand uit de bediening tot kok kunnen laten omscholen, maar liefst heeft hij een goede kok uit China die direct aan de slag kan. Maar dat is zo eenvoudig nog niet. Zou Reijerse aan het convenant willen voldoen en tegelijk een Chinese kok in dienst willen nemen, dan zou hij twee mensen moeten aannemen voor de functie. Een echte kok en daarnaast iemand die het vak leert. "Maar die kok uit China, die spreekt Chinees. Hoe stel je je dat voor? Dan moet ik ook nog een cursus Nederlands betalen."

SnacksJim Reijerse maakte de rekensom en kwam tot de conclusie dat hij beter kon stoppen met zijn Chinese keuken. Voortaan vooral Europese snacks op de menukaart van restaurant Azië.

De klanten zijn teleurgesteld. "Ze vragen me waar ze dan heen moeten. En hoe dat nou kan, er is toch klandizie genoeg? Ja, dat klopt. Mensen hebben er geen idee van hoe ingewikkeld de regels zijn geworden. Maar wat kan ik er aan doen? Mijn schoonvader in de keuken?''