Nieuws Actueel

Extra gaswinning in Noorwegen om gastoevoer op peil te houden

De Noorse overheid stemt in met het opvoeren van de gaswinning voor een aantal grote gasvelden. Op die manier zou het Scandinavische land de flink opgevoerde export naar de rest van Europa langer vol kunnen houden.

ANP 4 juli 2022

ANP040722214 1

Er zijn speciale vergunningen herzien voor de velden Troll, Gina Krog, Duva, Oseberg, Asgard en Mikkel. Door deze stap kan Noorwegen de productie nog tot volgend jaar flink hoog houden, en dat moet helpen om het wegvallen van gasstromen uit Rusland te compenseren.

Eerder op de dag deed een aangekondigde staking in de Noorse gas- en oliesector de gasprijzen in Europa nog flink oplopen. De angst voor opnieuw minder aanvoer van gas, nadat eerder Rusland de gaskraan een stuk had dichtgedraaid, deed de prijzen met zo'n 10 procent stijgen.

Noodplannen

De staking die dinsdag zou moeten plaatsvinden kan tot 13 procent van de Noorse gasexport treffen, waarschuwde de Noorse gas- en olielobby. Drie gasvelden worden vanaf dinsdag stilgelegd en een dag later volgen nog eens drie productielocaties.

Europa probeert door de oorlog in Oekraïne snel zijn afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen, maar dat gas is nog steeds nodig. Verschillende landen hebben inmiddels noodplannen in werking gezet. In Duitsland, dat het meeste op Russisch gas leunt, vrezen bedrijven zelfs niet meer genoeg gas te krijgen en mogelijk hun productie terug te moeten schroeven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws