Nieuws Familiebedrijf

Ben 'Porsche' Pon (82) overleden

Ben Pon, de zoon van de oprichter van familiebedrijf Pon Holdings, is maandag op 82-jarige leeftijd overleden.

Van onze redactie 30 september 2019

Ben Pon Johan Cruijff Porsche

Terug naar 1968: Ben Pon schenkt een Porsche aan de Ajax speler Johan Cruijff, toen uitgeroepen tot voetballer van het jaar. Foto: ANP.

Van 1965 tot en met 1988 was Ben Pon directeur bij Pon Porsche Import. Zijn leven stond in het teken van snelle auto’s én zijn liefde voor Porsche. Hij maakte in 1961 als autocoureur zijn debuut voor Porsche op de Nürburgring. In datzelfde jaar reed hij drie races in het GT kampioenschap en een jaar later maakte hij zijn debuut in de Formule 1 op Zandvoort. Het bleef bij één optreden van welgeteld vier rondjes in de koningsklasse van de autosport.

'Alles kan altijd beter'

Hij was met zijn 82 jaar de oudste nog in leven zijnde Nederlandse Formule 1-coureur. Zijn levensmotto was: ‘alles kan altijd beter’.

De sportmentaliteit in hem was groot. Hij nam in 1972 nog deel aan de Olympische Spelen voor het onderdeel kleiduivenschieten. Als hij ergens zijn zinnen op had gezet, werd dat een groot succes. In 1988 nam hij afscheid van het familiebedrijf en begon hij een wijngaard in Californië. Hij bouwde de onderneming uit tot een vooraanstaand en wereldvermaard producent van topwijnen. In de Verenigde Staten is zijn Sauvignon Blanc 2005 door de Wall Street Journal uitgeroepen tot beste witte wijn voor de zomer van 2007.

Het ondernemershart klopte verder en in 1997 kocht hij Danny McCallum Safaris, een safari-onderneming uit Tanzania. Ben Pon liet bovendien in Californië Bernardus Lodge bouwen, een luxueus hotel dat in 1999 werd geopend.