Nieuws Familiebedrijf

Hoe gaat het met Francien en Adrie Trimpe?

Hoe gaat het met Francien en Adrie Trimpe? Als er een prijs zou zijn voor het ondernemersechtpaar is dat volop recht doet aan ‘ode aan het ondernemerschap’, onlangs het thema van de Week van de Ondernemer, dan is het absoluut dit Zeeuwse stel.

Henk van de Voorde 5 november 2019

Groenteboer echtpaar Trimpe zeeland

Even terug in de tijd. Adrie (85) en Francien (84) moesten zo’n twee jaar geleden om gezondheidsredenen na 65 (!) jaar stoppen met hun groentezaak. Het levensverhaal van het echtpaar werd onder de titel ‘Van verlies kun je niet betalen’ verfilmd; het werd indrukwekkende, prijswinnende tv-documentaire, een kijkcijferhit.

Maar: hoe gaat het anno nu met Adrie en Francien? ,,Het gaat wel iets beter dan in het begin, maar het is en blijft zonder meer moeilijk. Genieten van mijn oude dag? Dat probeer ik wel, maar het was een ramp om te moeten stoppen met de zaak.” Francien vult aan: ,,Hij gaat er nog wel zo vaak mogelijk naar toe. Het Groenewoud blijft trekken.”

,,Soms stond ik al om vier uur op. Ik werkte iedere dag zestien uur in de zaak. Wat ik nu doe? Een beetje scharrelen."

Adrie Trimpe (85)

,,Ik ben mijn hele leven groenteboer geweest. Het kwam niet in je op een ander beroep te kiezen. Je ging door tot het einde. Het vak van groenteboer is er nauwelijks nog. De meeste kleine ondernemers hebben het moeilijk, maar kunnen het financieel niet aan om te stoppen” weet Adrie. Vooral voor hem was het moeten stoppen met de groentezaak onverteerbaar. Met zijn onafscheidelijke vrouw brengt hij het grootste deel van de dag door voor het raam van hun appartement aan de boulevard in Vlissingen, pal aan de Westerschelde. Bij mooi weer is Breskens aan de overkant te zien.

,,Prachtig dat zicht over het water. Het is zo mooi als er van die grote schepen voorbij varen”, zegt Francien. Dat beaamt ook Adrie, maar het liefste zou hij zo weer de groentezaak instappen. ,,Soms stond ik al om vier uur op. Ik werkte iedere dag zestien uur in de zaak. Wat ik nu doe? Een beetje scharrelen. De mogelijkheid om te werken is er toch niet meer. Mijn benen zijn versleten. Het is wat, ouder worden…”

Lees ook: Echtpaar Trimpe (84): groentezaak uit, witte doek op

,,Veel mensen kwamen bij ons op bezoek, maar dat is flink teruggelopen. De grossier heeft gelukkig nog geen week overgeslagen. Dan hebben we het altijd over de handel. Over stijgen of dalen van de prijzen van groente en fruit. Over tomaten bijvoorbeeld. Dat is een categorie die helemaal los staat van de rest. Die prijzen van tomaten zijn zo wisselvallig.” Ada, de elf jaar jongere zus van Adrie, die in de documentaire ook een prominente rol speelt, komt iedere dag langs om te koken.

De documentaire ‘Van verlies kun je niet betalen’ is hier terug te kijken via NPOstart.nl.