Nieuws Familiebedrijf

Dit koeriersbedrijf groeit ieder jaar met 15 procent

Familiebedrijf Koerier Centrum Denekamp groeit door in Oldenzaal en bouwt nieuw op Jufferbeek-Zuid. 'We doen 't voor de kinderen.' Vertelt moeder José Bonke tegen de Tubantia.

Engelbert Heideman | Fotograaf: Carlo Terellen 11 juli 2017

Gerrit bonke fotograaf carlo terellen

Gerrit en José Bonke knikken. "We zijn klaar voor deze volgende stap, we zijn hier echt uit ons jasje gegroeid." Op de huidige plek, aan de Multatullistraat in Oldenzaal, weten de buren om KCD heen waar het ondernemende echtpaar op doelt. De auto's staan regelmatig op plekken waar ze niet horen te staan. Het levert geen bekeuringen op, maar professioneel is het ook niet. "Op deze plek hebben we ook maar één laadplek, dat worden er straks vier. Aan de Retentieweg hopen we verder te groeien, er komt sowieso een vrachtwagen bij."

Een familiebedrijf pur sang. In 1994 kwam Gerrit Bonke 'bij de deur'. Hij was declarant aan de grens. "Werkte altijd al tussen de vrachtwagens", zegt de nog altijd in Denekamp woonachtige Bonke. Samen met José was hij er snel uit: "Ik begin voor mezelf."

De eigen personenauto werd ingeruild voor een bus met een dubbele zitting. "Omdat we het busje tevens voor privé-gebruik wilde benutten, we hebben immers wel drie zonen. Eén pallet ging erin", glimlacht Gerrit. Het was niet altijd even gemakkelijk de eerste twee jaar, veel achter klanten aanbellen. Maar toen zich daarna de eerste grote klant meldde ging het snel. Het ging om ETMS, nu bekend als Metric. "Het ging om hoogwaardige meetapparatuur, die natuurlijk met zorg moet worden behandeld."

Systeem

Het mooie is: voor dit laatste had Gerrit Bonke een systeem bedacht. De apparatuur werd verpakt in stevige kratten. In deze afsluitbare kisten ligt een zacht bedje en aan de zijkanten klitterbanden waarmee het betreffende apparaat stevig op de plek blijft en niet heen en weer schuift. "Mede hierdoor kregen we de ene na de andere klant erbij. De mond-tot-mond-reclame heeft ons gebracht waar we nu zijn." En dat is niet niks. Want inmiddels heeft Koerier Centrum Denekamp zo'n 25 medewerkers op de loonlijst staan, samen goed voor zo'n twintig fte's. De meesten zitten op de weg, besturen de vijf vrachtwagens en dertien bussen.

Lees ook: Familiebedrijf DTZ Zadelhoff heeft 'superoma' Rika al 77 jaar in dienst

Leading

Gerrit is de leading man op kantoor, maar als het moet gaat ook hij net zo graag de weg op. Zoals vorige week toen de afspraak met de krant twee dagen uitgesteld moest worden, omdat hij zelf even een ritje Amsterdam moest doen. En ook vrouw José heeft haar eigen vertrouwde ritjes. "Doe ik in mijn gele mini", zegt de vrouw des huizes met een glimlach. Grote klanten als Siemens en Thales zijn meer regel dan uitzondering. "We maken elk jaar 15 procent groei door, zelfs in de slechte jaren hadden we nog 10 procent groei. Dus we durven de stap te wagen nu."

Aan de Retentieweg heeft Bonke een stuk grond van ruim 2300 meter gekocht, 1.100 meter ervan wordt bebouwd: een pand van twee verdiepingen met veel uitstraling. Architect is Hans Leferink, aannemer is Roelink & Veldhuis uit Denekamp. "We hopen dat we begin oktober kunnen beginnen, zo'n vier maanden later zal het dan wel klaar zijn. Als we weten wanneer de eerste schop de grond ingaat, gaan we dit pand te koop zetten."

Hun drie zonen Remco, Bastian en Ruben (alledrie begin dertig) werken ook al in het bedrijf. "Sterker, deze nieuwbouw doen we ook voor de kinderen", zegt José. Gerrit: "Als we met ons tweeën waren geweest, hadden we dit niet meer gedaan."

De mond-tot-mond-reclame heeft ons gebracht waar we nu zijn

Gerrit Bonke, Koerier Centrum Denekamp