Nieuws Familiebedrijf

Maatwerk en showroom als businessmodel

Tegenwoordig bestel je meubels snel en gemakkelijk online. Maar daar geloven ze bij HG Woonidee uit Wijchen niet in. ,,Je moet de meubels kunnen ruiken en voelen", zegt directeur-eigenaar Roel van Elk (37).

Anja Bemelen | Foto: Paul Rapp 30 maart 2017

DG Maart HG Woonidee Roelv Elk foto1 Paul Rapp

Opa Piet van Elk begon 63 jaar geleden in Megen met een ambachtelijke meubelmakerij. Kleinzoon Roel werkt al negentien jaar in de zaak die zijn ouders begin jaren 80 in Wijchen startten. Inmiddels staan zijn ouders iets meer aan de zijlijn.

Het familiebedrijf, met acht medewerkers, opereert in een lastige branche, maar telt zijn zegeningen. Geen aandeelhouders die in de nek hijgen; het vizier is gericht op continuïteit op de lange termijn. Maar de ambachtelijke productie van grootvader is volgens Van Elk tegenwoordig niet meer haalbaar. Voor de meeste klanten is zo'n meubel onbetaalbaar en het bedrijf kan er niet mee concurreren. HG Woonidee wil wel graag zo'n hoge kwaliteit bieden. ,,We zijn er voor klanten die om interieur geven. Onze banken, tafels, stoelen en raambekleding komen van leveranciers die precies hetzelfde niveau hebben als de meubels die we zelf produceren."

Persoonlijk advies en maatwerk

Meubels van eiken, beuken en zebrano moet je kunnen ruiken en voelen, vindt Van Elk. Het persoonlijke advies in combinatie met de mogelijkheid van maatwerk zorgen ervoor dat mensen de zaak bezoeken. ,,Verkoop via internet werkt niet voor de meeste meubelzaken. Je wilt toch met eigen ogen zien dat je kast niet van laminaat is? Sommige kasten, we noemen ze Billy, zijn half plastic. Prima, als je dat niet erg vindt. Maar vind je kwaliteit en persoonlijke aandacht belangrijk, dan kom je naar ons. Uitstraling en afwerking, daar staan wij voor."

Sinds januari vorig jaar maakt het bedrijf ook keukens op maat. Een nieuw businessmodel dat werd ingezet om omzetstijging te creëren. ,,Een goede zet. We wilden er in 2016 zes verkopen, maar het zijn er acht geworden."

Lees ook: Familiebedrijf wars van hiërarchie 'Onze organisatie is zo vlak als een tafel'

Uitstraling en afwerking, daar staan wij voor

Roel van Elk, directeur-eigenaar HG Woonidee