Nieuws Familiebedrijf

Petra Muetstege: redder van het familiebedrijf

Een spiebaanfrees? Daar had Petra Muetstege nog nooit van gehoord. Een tap voor een blind of juist voor een doorlopend gat? Ze had geen flauw idee. Toen Muetstege begin jaren negentig haar toekomst in het toerisme opgaf en als secretaresse van haar vader Karel in het Zevenaarse familiebedrijf ging werken, wist ze niks van verspanende gereedschappen, schrijft De Gelderlander.

Luuk Stam | Foto: Bart Harmsen 1 maart 2017

Muetstege

Dat is inmiddels wel anders. Maandag viert ze als directeur het 80-jarig bestaan van de zaak die haar opa Wim ooit in de schuur achter zijn huis oprichtte. Hij vond in de jaren 60 een opvolger in zijn zoon Karel. Die kreeg op zijn beurt alleen dochters. Maar de oudste, Petra, wilde het familiebedrijf niet verloren laten gaan en stapte in.

Mannenwereld

Sinds 1995 leidt zij het bedrijf, dat momenteel vier mensen in dienst heeft. Muetstege levert gereedschappen voor de bewerking van metaal en heeft daarnaast een eigen slijperij. "Een totaal andere wereld dan de wereld van het toerisme, waar ik vandaan kwam. Een mannenwereld. Een technische wereld. Ik wist niks en heb alles in de praktijk moeten leren, maar ik kreeg er wel steeds meer lol in."

Het bedrijf dat Wim Muetstege ooit begon aan de Zevenaarse Kerkstraat verhuisde naar industrieterrein Zuidspoor. Sinds 1989 huist Muetstege op het Hengelder. Het bedrijf heeft klanten aan vrijwel de gehele oostkant van Nederland en levert onder meer aan machinefabrieken, kunststof- en aluminiumhandel en medische industrie.

Het aanbod van producten loopt uiteen van zaagbladen tot frezen en van taphouders tot boren. Alleen al in boren is de variatie enorm. Zo vraagt het ene bedrijf om boortjes met een dikte van 0.2 millimeter, terwijl het andere juist boren van 60 millimeter nodig heeft. "En alles wat daar tussenin zit, doen we ook."

Voldoening

Ze vindt het mooi om advies te geven. "Dat je ze bijvoorbeeld uitlegt waarom ze voor een lichter of juist een zwaarder gereedschap moeten kiezen. Soms moeten ze dan meer geld uitgeven, maar kunnen ze wel sneller en nauwkeuriger werken. Als je dan later hoort dat iets bevalt, geeft dat heel veel voldoening."

Muetstege heeft geen kinderen. Of er ook in de toekomst een opvolger binnen de familie zal zijn, kan ze dan ook niet zeggen. Vooralsnog is het ook niet aan de orde. Want ze hoopt nog zo'n vijftien jaar door te gaan. "Ik leer hier elke dag bij. De ontwikkelingen in de metaalwereld gaan heel snel. Dat blijft een heerlijke uitdaging."

Ik wist niks en heb echt alles in de praktijk moeten leren, maar ik kreeg er steeds meer lol in

Directeur Petra Muetstege