Nieuws Familiebedrijf

Provincie Overijssel helpt opvolgers familiebedrijf te investeren

Hoe zorg je ervoor dat jonge ondernemers hun familiebedrijf kunnen overnemen? Op die vraag komt de Provincie Overijssel met een nieuwe investeringspremie 'Jonge Bedrijfsopvolgers' - uniek in Nederland. Zo kunnen de ondernemers anticiperen op marktontwikkelingen, innoveren en de concurrentiepositie versterken.

De Ondernemer 24 juli 2017

Bedrijfsovername jonge ondernemers

Voor wie is het?

De premie is van toepassing op bedrijfsopvolgers, jonger dan 41 jaar, die minder dan twee jaar geleden het familiebedrijf hebben overgenomen van een familielid. In totaal is daarvoor 600.000 euro beschikbaar. Met een maximum van 20.000 euro per aanvrager. De regeling is per 24 juli 2017 beschikbaar en loopt tot eind 2019.

Eerste in Nederland

Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie: ‘Familiebedrijven vormen de ruggengraat én banenmotor van onze regionale economie. Provincie Overijssel faciliteert familiebedrijven bij de groei en de vernieuwing van hun onderneming, het inrichten van de bestuursstructuur en de bedrijfsopvolging. Zo kunnen zij zich blijven ontwikkelen. Deze investeringspremie voor jonge bedrijfsopvolgers, de eerste in Nederland!, is een flinke steun in de rug.’

Goed voor 24 miljard euro omzet

Van alle bedrijfsvestigingen in Overijssel is 70% een familiebedrijf. Samen zijn de ruim 25.700 vestigingen in onze provincie goed voor 24 miljard euro omzet (40% van de totale omzet) en bieden zij werk aan 161.000 mensen (33% van het totaal aantal banen). Met deze cijfers scoort Overijssel aanzienlijk boven het landelijk gemiddelde.

Lees ook: Opvolging familiebedrijf in de praktijk

Stabiele economische factor

Familiebedrijven hechten sterk aan continuïteit en geleidelijke groei. Zij zijn daardoor een stabiele economische factor. Daarnaast zijn familiebedrijven vanwege hun lokale betrokkenheid bij verenigingen en activiteiten van grote maatschappelijke betekenis.

Intentieverklaring

Op 24 november 2016 hebben Hogeschool Windesheim, Saxion, VNO-NCW midden, MKB Midden en Provincie Overijssel de intentieverklaring ‘Samen in beweging voor familiebedrijven ondertekend’. Gezamenlijk ondersteunen zij met diverse acties de Overijsselse familiebedrijven.

Familiebedrijven vormen de ruggengraat én banenmotor van onze regionale economie

Eddy van Hijum