Nieuws Actueel

FedEx keihard onderuit op Wall Street na winstalarm

FedEx was vrijdag de gebeten hond op Wall Street. De grote Amerikaanse pakketvervoerder kwam met zwaar tegenvallende kwartaalresultaten en trok zijn winstverwachting voor het hele jaar in. Het winstalarm van het concern zette ook druk op andere aandelen. FedEx wordt vanwege zijn logistieke activiteiten ook als een barometer gezien voor de economische ontwikkelingen.

ANP 16 september 2022

ANP160922268 1

FedEx was aan het einde van de sessie dik 21 procent van zijn beurswaarde kwijt. Het bedrijf ziet het aantal pakketverzendingen teruglopen vanwege de verslechterde economische omstandigheden en gaat flink in de kosten snijden. Verschillende analisten verlaagden hun adviezen voor FedEx na het winstalarm. Ook concurrenten als UPS en XPO Logistics gingen mee omlaag en verloren meer dan 4 procent.

De waarschuwing van topman Raj Subramaniam dat de wereldeconomie op een recessie afstevent, kwam dan ook hard aan op Wall Street. Ook de Wereldbank waarschuwde dat het risico op een wereldwijde recessie is toegenomen door de renteverhogingen van centrale banken. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente stevig zal blijven verhogen werd deze week weer aangewakkerd door tegenvallende inflatiecijfers in de Verenigde Staten.

Dow-Jones, S&P en Nasdaq

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 30.822,42 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 3873,33 punten. Ook de Nasdaq eindigde in mineur. De techgraadmeter verloor 0,9 procent tot 11.448,40 punten.

Uber verloor 3,6 procent. Het taxi- en maaltijdbezorgbedrijf doet onderzoek naar een beveiligingsincident na een melding dat zijn netwerk zou zijn gehackt. Door de hack moest Uber verschillende interne communicatie- en technische systemen uitschakelen.

General Electric zakker

General Electric (min 3,6 procent) stond ook bij de zakkers. De financieel directeur van de maker van vliegtuigmotoren en medische apparatuur verklaarde tijdens een bijeenkomst met investeerders dat het concern nog altijd moeite heeft om producten op tijd aan klanten te leveren vanwege de aanhoudende problemen in de toeleveringsketens.

International Paper zag dik 11 procent van zijn beurswaarde verdampen. Analisten van Jefferies verlaagden het advies voor de fabrikant van papier- en verpakkingsproducten. Ook stond het aandeel onder druk door het winstalarm van FedEx.

Dollarkoers en olie

De euro was 1,0011 dollar waard, tegen 1,0002 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 85,34 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 91,53 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws