De Michelin-prijs staat te schitteren op de bar. “Een hoogtepunt, de kroon op ons werk zelfs,” zegt Sjanne tegen Indebuurt. ,,We krijgen veel reacties en felicitaties.” Dat Fermin sluit, komt dan ook niet doordat het niet goed gaat: de 28 plekken in het restaurant zitten elk weekend vol en deze zaterdag schalen ze zelfs op naar 36 plaatsen, een nieuw record.
,,Maar we willen tijd stoppen in andere dingen. In deze zaak zit ontzettend veel liefde, maar ook heel veel uren,” geeft Remco aan. Op 28 december is het restaurant voor het laatst open. En de toekomst? ,,Die is nog blanco.”
De afgelopen weken waren verwarrend. Juist omdat we zo lekker bezig zijn, maar toch over acht weken al dicht gaan
Klanten Fermin in shock
Het duo heeft veel vaste klanten geworven, die geschokt reageerden op het nieuws. Sjanne: ,,Soms zag ik zelfs tranen in de ogen; daar schrok ik ook een beetje van. Ik krijg er kippenvel van. Wij hebben er zelf natuurlijk veel emoties bij, want onze ziel en zaligheid zit in deze zaak. Het is heel mooi dat dat ook op anderen overkomt.”
Die persoonlijke touch zie je terug in de zorgvuldigheid waarmee het duo hun natuurwijnen selecteert, en de lokale- en seizoensproducten voor het zesgangenmenu. Maar het komt ook naar voren in het gastenboek dat op de bar ligt en waar klanten een verhaal achterlaten. Remco: ,,Als je daar doorheen bladert, zie je hele ontroerende verhalen. Dat grijpt je aan.”
Lees hieronder verder >
Terug naar het begin: vlak voor corona
In 2019 opende Fermin voor het eerst haar deuren aan het Rotterdamse Noordplein. Dat was van korte duur, want al snel moesten ze vanwege de coronapandemie weer sluiten. Remco: ,,Dat was zo’n bizarre periode. Af en toe kijken we elkaar aan van: hoe hebben we dat samen voor elkaar gekregen? Voor ons gevoel is Fermin daarna eigenlijk pas écht begonnen. En een week nadat we weer open waren, stond Michelin voor het eerst voor de deur.”
Na de groene ster besluiten Sjanne en Remco dan toch te stoppen. ,,De afgelopen weken waren verwarrend. Juist omdat we zo lekker bezig zijn, maar toch over acht weken al dicht gaan,” zegt Remco. Spijt van het besluit hebben ze niet en er wordt met een glimlach teruggekeken op vijf jaar Fermin: ,,We haalden het beste in elkaar naar boven en hielden elkaar altijd scherp”, zegt Sjanne. ,,Dat vind ik een van de mooiste dingen aan de afgelopen jaren,” vult Remco aan.
Met de kerstdagen en tot en met 28 december kun je nog bij Fermin terecht. ,,Het liefst zouden we alle gerechten die we hebben geserveerd weer terugbrengen deze laatste maanden. Het wordt in elk geval nog een hele mooie zit de laatste periode.”
Lees ook: Te koop: Yama, het kleinste Michelinster-restaurant van Nederland