Nieuws Actueel

Filmproductiebedrijf Bocavista: opvallen met drones

Voormalig televisieregisseur Bas Meuleman begon een filmproductiebedrijf en is inmiddels gespecialiseerd in opnames met drones. Het AD nam een kijkje op zijn kantoor in Woerden.

Bert van den Hoogen | Foto: Rianne den Balvert 27 juni 2016

Seymour 360 bocavista bas meuleman drones 360 gradenfilm filmproductie

Sinds Bas Meuleman uit Woerden in 2007 stopte als televisieregisseur bij de NOS heeft hij zich ontwikkeld tot ware ondernemer. Met zijn twee bedrijven Bocavista en Seymour360 is hij constant bezig met nieuwe ontwikkelingen zoals opnames met drones en 360-graden video en zoekt hij naar groeimogelijkheden van zijn bedrijven.

DronesToen Meuleman in 2007 begon met freelancen, had hij niet gedacht dat hij samen met zijn vrouw Nynke bijna tien jaar later een bedrijf zou hebben met vier medewerkers en zich zou bezighouden met de allerlaatste filmtechnieken.

"In het begin kreeg ik opdrachten van bekenden om een filmpje te maken. Maar het is moeilijk om dat te blijven doen, als je je kop niet boven het maaiveld uitsteekt. In 2012 besloot ik me te specialiseren in opnames met drones. Ik investeerde in apparatuur en in opleidingen. Bocavista is volledig gecertificeerd om professionele luchtopnames te maken."

Kostbaar"Voor de wet zijn we een luchtvaartbedrijf. Om op de officiële manier opnames te kunnen maken, is een crew van drie personen nodig en is er een grote administratieve druk. Dat is kostbaar. We hebben veel last van de bedrijfjes die het illegaal en daardoor veel goedkoper doen."

De techniek was voor Meuleman nooit het doel van zijn bedrijf. Door zijn achtergrond als regisseur is hij altijd bezig met het verhaal van de filmproductie. "Alles moet in dienst zijn van het verhaal. Met drones kun je een ander verhaal vertellen. Dat kan met 360-gradenvideo ook. Zeker als je dat combineert met een virtual reality (vr) bril, kun je iemand naar een heel andere wereld teleporteren."

HypeMeuleman zette naast Bocavista het bedrijf Seymour360 op, dat zich volledig toelegt op de productie van 360-gradenfilms. Het bedrijf maakt nu gemiddeld twee producties per week.

"Bedrijven zetten het nu nog vooral in voor marketing. Voor verffabriek Sikkens hebben we een productie gemaakt in de fabriek in Sassenheim. Op een vakbeurs konden bezoekers met een vr-bril op een wandeling door de fabriek maken."

Op de verfvakbeurs stonden de bezoekers in de rij van de Sikkensstand. "Dat komt gedeeltelijk omdat het allemaal nieuw is. Het is een hype. Voor mij als producent is het een interessante fase. We zijn namelijk weer terug bij af in de filmproductie."

KwetsbaarAls Meuleman laat zien met welke apparatuur de opnames worden gemaakt, maakt hij de opmerking dat het allemaal nog behelpen is. In een plastic omhulsel zitten zes eenvoudige Gopro-camera's met een aangepaste lens.

"Het zijn niet de beste camera's en ze zijn kwetsbaar. Met vijf minuten filmen zijn ze oververhit. Ik vind het wel interessant, want we willen constant iets nieuws ontwikkelen. Daardoor zitten we wel op een grens. Wij denken dat iets een bepaald effect heeft, maar niemand weet of het ook echt zo werkt. Maar de nieuwigheid is er snel van af en dan gaat het toch weer om het verhaal dat je ermee wilt vertellen."

BedrijfsmatigerMeuleman heeft persoonlijk ook een ontwikkeling doorgemaakt van freelancer naar echte ondernemer. "Aan het begin was ik vooral bezig met de filmproducties. Toen mijn vrouw Nynke in de bedrijven kwam, hebben we het veel bedrijfsmatiger aangepakt. Zij is van de structuren, het financiële inzicht en houdt het overzicht. Ik vind het nu leuk om strategisch met groei bezig te zijn."

"Ik dacht eerst alleen in de beschikbare tijd die ik zelf heb, maar weet nu dat ik alleen kan groeien als ik zaken aan anderen overlaat waar ik zelf niet goed in ben. Ik wil graag stagiaires in het bedrijf hebben die zijn opgegroeid met de nieuwste technieken, bijvoorbeeld voor ontwikkeling van games. Maar ik wil ook graag mensen van totaal andere disciplines, zoals sales of administratie. De groei van het bedrijf zit niet alleen in techniek, maar juist in mensen."