Nieuws Actueel

ForFarmers Lochem gaat de beurs op

Boeren blijven de ruggengraad van international ForFarmers. Als klant en als aandeelhouder. Ook als volgende week dinsdag na de beursgang de letters NV achter de naam van de internationale veevoerleverancier prijken. De Coöperatie FromFarmers (niet te verwarren dus met het bedrijf ForFarmers) blijft de grootste aandeelhouder.

Frans Ebeltjes en Anton Goegebeur | Foto: Jeffrey Scholman 19 mei 2016

For Farmers Jeffrey Scholman

>>>Lees het volledige artikel in De Stentor.

Overvallen door het nieuws zijn de boeren zeker niet; al vanaf 2007 is een strategie in gang gezet om boeren de mogelijkheid te geven eigendomscertificaten van het bedrijf op hun naam te krijgen. Handel in die certificaten was ook al mogelijk vanaf 2010 via een speciaal handelsplatform. Dit platform is ingericht als opstap naar de beursgang die komende dinsdag plaatsheeft. Vorige maand stemde 99 procent van de leden van de coöperatie in met de beursgang.

Boeren aandeelhouders"We willen dan ook geen geld ophalen op de beurs", verduidelijkt Caroline Vogelzang, directeur Investor Relations and Communications van ForFarmers. "Dat is niet nodig." Geen nieuwe aandelen die in grote getale in handen zullen komen van niet-boeren dus. "Het is aan de aandeelhoudende boeren zelf om te beslissen of ze wel of niet hun in aandelen om te zetten certificaten willen gaan verhandelen", aldus Vogelzang.

BeursgangGeen extra geld nodig, Waarom dan toch een beursgang? Vogelzang: "Bij een notering op de beurs gaan we ervan uit dat de liquiditeit van de aandelen groter wordt. Daarnaast wordt de waarde van de aandelen transparanter, ook voor de boeren, en vergroten we de zichtbaarheid van ForFarmers."

De boer blijft via de 26 leden tellende ledenraad van de coöperatie als grootste aandeelhouder de baas. Er is sprake van 107 miljoen aandelen met elk een waarde van 6,30 euro. De coöperatie en individuele leden samen hebben momenteel 66,3 procent van de zeggenschap. Een eis is dat dit aandeel boven de 20 procent blijft, zodat sprake blijft van een prioriteitsaandeel. Daarmee kunnen grote strategische beslissingen beïnvloed of zelfs tegengehouden worden. "Stel dat iemand op het idee zou komen om te verlaten, dan zullen de boeren dat zeker tegen kunnen houden", aldus Vogelzang.

Gemakkelijkste ooitAandelenanalist Gerard Rijk van SNS Securities noemt de beursgang van ForFarmers de 'allergemakkelijkste beursgang die hij ooit zag'. "Er komen geen nieuwe aandelen. Het bestuur zoekt geen geld. Het is een technische ingreep om een bredere groep beleggers te bereiken. De aandeelhouders, vooral boeren, krijgen zo een betere prijs voor hun aandelen."

CertificatenForFarmers handelt al enkele jaren in certificaten op het volgens Rijk ongemakkelijke Van Lanschot handelsplatform. "Grote institutionele beleggers mogen op dat platform niet handelen. Daarmee deden ze de boeren tekort. Nu krijgen de boeren mogelijk een hogere rente en een hogere prijs voor hun aandelen."