Nieuws Actueel

Fred Bus: pionier in de horeca

Fred Bus (52) zit al zo'n 25 jaar in de directie van Debuut, dat vanuit Utrecht maar liefst 29 eigen horecazaken overal in Nederland beheert. De nieuwste aanwinst: KEES in het Rotterdamse Poortugaal.

Patty Sjerps | Foto: Angeliek de Jonge 23 juni 2016

Fredhoreca

Bijbaantje"Ik studeerde geschiedenis in Utrecht en wilde daarna het onderwijs in. Als student had ik altijd te weinig geld dus ging ik in de horeca werken. In 1987 werd ik bedrijfsleider van Fellini, Utrechts bekendste club in de jaren 80. Vier jaar later kwam ik in de directie van Debuut."

Ongeduldig"De laatste jaren ontwikkel ik vooral nieuwe concepten. Dat is elke keer weer een geweldige ervaring. Wij creëren een plek waar gasten het naar hun zin hebben; wij bouwen huiskamers. Ik ben te ongeduldig om bezig te zijn met dingen die zich herhalen. Ik ben een bouwer, vind het leuk om te pionieren. Wanneer een nieuwe horecazaak opengaat, hebben wij mensen in huis die veel beter zijn in de operationele kant."

Puzzelstukjes"Wij zijn de sfeermakers en creëren een beleving. Ik ben de aanjager, maar we doen het werk met zijn allen. Alle puzzelstukjes moeten op de goede plek vallen. Iedereen in ons bedrijf heeft een passie - dat maakt het succes. Ondanks de crisis zijn wij altijd blijven investeren. In 2015 openden we drie nieuwe zaken: De Waag in Leiden, De Vooruitgang in Eindhoven en Stan&Co in Arnhem. Grote zaken die ook nog succesvol zijn. Dit jaar namen we afscheid van een bestaand concept in Poortugaal. Op dezelfde locatie hebben we een compleet nieuw concept neergezet, KEES. We kunnen dus ook een bestaand concept ombouwen. Het is ons gelukt de gasten die daar al kwamen, terug te laten komen. Daar doen wij het voor."

Voor Debuut werken zo'n duizend mensen. Het bedrijf, dat een omzet draait van meer dan 40 miljoen euro, heeft nu 29 horecazaken in beheer. Voor dit jaar staan er nog twee openingen gepland, in Arnhem en Amsterdam.