Nieuws Actueel

Friese aardappel in Indonesische bodem

Import en export, de rubriek in De Volkskrant, gaat ditmaal over de friese reageerbuisaardappel. De aardappelplantjes groeien op in de Indonesische bergen.

John Wanders 8 juni 2016

Schip export import stock

Aardappelplantjes? Ja, van aardappelrassenmet speciale genetische eigenschappen die bij veredelingsbedrijf HZPC in Joure zijn gekweekt. Ze arriveren in Indonesië in een reageerbuis. Zonder knollen.Want de Nederlandse aardappelmag Indonesië niet in, sinds de Indonesische autoriteiten in 2003 aaltjes aantroffen in een lading pootaardappelen uit Nederland. De plantjes komen wel langs de douane, al gaan ze nog in quarantaine voor onderzoek.

Als ze zijn goedgekeurd kunnen ze overal de Indonesische grond in? Dat is niet handig. De plantjesmoeten er uitgroeien tot hoogwaardige pootaardappelen die een solide basis vormen voor lokale telers. En dat kan het best in bergachtig gebied gebeuren, waar het relatief koel is. Op hoogten vanaf 1.500meter groeit de aardappelplant uit tot een gezondere pootaardappel dan in de lager gelegen gebieden van Indonesië waar de aardappel het al te snel te warm vindt. Lokale telers zullen de kwalitatief goede pootaardappelen uit de bergachtige gebieden aankopen en op hun eigen land gebruiken voor de teelt van consumptieaardappelen.

Lees het volledige artikel in De Volkskrant.