Hij kreeg pas afgelopen woensdag de sleutel en loopt dus nog een beetje zoekend rond in het clubgebouw. "Dit is wel spannend", zegt Frank Agterbos. "Ik heb alle leden en oud-leden van zowel Bentelo als Weleveld uitgenodigd dus we moeten wel wat regelen om de gasten netjes te ontvangen." Zijn vrouw Claudia lapt de ramen, zoon Stijn loopt te sjouwen met dozen.
Staat
Buiten, op de golfbaan, heeft hij de afgelopen weken al veel tijd doorgebracht met zijn greenkeepers. En dat is te zien: het is een wereld van verschil met 10 mei, de dag dat het faillissement over de baan werd uitgesproken. Toen stond het gras op de fairways te hoog, er groeide overal onkruid en de greens hadden meer weg van versleten kokosmatten. Nu is alles frisgroen en strak gemaaid. Agterbos wijst op de roughs, de ruige gedeelten tussen de holes: "Daar laten we schapen grazen. Die vreten het teveel aan groen weg en dat komt, als er goed gegraasd is, niet meer terug." Hij geeft de baan in de huidige staat een 7, 'maar dat moet naar een 9'.
Lees ook: Nooit een bal aangeraakt, nu de leiding over een golfbaan
Dat het bij Weleveld al een hele tijd niet goed ging wist Agterbos, als insider in het Twentse golfwereldje, al ver voor het faillissement. Hij had er dus ook al over nagedacht dat de baan een mooie aanvulling op zijn eigen onderneming zou zijn. Maar hij was echt verrast dat hij hem zo voordelig in handen kreeg: waar soortgelijke banen voor 1 tot 1,5 miljoen verkocht worden, betaalde hij slechts 325.000 euro. "Ik had me ingeschreven voor de onlineveiling, die vond plaats op vrijdagmiddag. Je had een kwartier om te bieden. Ik wachtte zolang mogelijk, maar er gebeurde niks. Na een kwartier had nog niemand geboden.
Afmijnen
Toen ging de veiling over naar 'afmijnen'. Ze begonnen op 1,5 miljoen en dat ging elke paar seconden omlaag. Wie dan het eerst klikt is de winnaar. Het ging met kleine stapjes dus het duurde eindeloos. Het ging naar 5 ton, 4 ton... ik was echt verbaasd dat niemand reageerde. Bij 325 heb ik maar geklikt, ik was bang dat het anders mijn neus voorbij zou gaan. Maar achteraf denk ik: wat zou er gebeurd zijn als ik gewacht had tot 2 ton?"
Historie
Hij zal het nooit weten. De baan was getaxeerd op ongeveer 8 ton, maar waarschijnlijk speelde het roerige verleden van Weleveld een grotere rol dan externe taxateurs en makelaars beseften. De historie wordt gekenmerkt door veel ruzies en problemen die uiteindelijk tot een ondergang leidden. Wat Agterbos betreft staat daar een dikke streep onder. Hij gaat het op zijn manier doen: de manier waar hij in Bentelo succes mee heeft.
Commissies
Concurrentie? Agterbos lacht: "Wat anderen doen is voor mij geen overweging, ik kijk gewoon wat voor mijn onderneming haalbaar en gezond is." Daarbij houdt hij graag zelf de touwtjes in handen. Hij werkt zonder clubbestuur, commissies en bijbehorende vergaderingen en regelt zijn zaken zelf. De golfvereniging Weleveld, die de baan bespeelde, heeft zichzelf dan ook opgeheven.
"De leden zijn van harte welkom om bij mij lid te worden. En net als in Bentelo communiceer ik graag en goed met de leden, ik zou wel gek zijn dat niet te doen. Mijn ervaring in Bentelo is dat golfers het prettig vinden dat iemand anders de zakelijke kant goed regelt. Dan kunnen ze zelf doen waar ze voor komen: golfen."
Bij 325 heb ik maar geklikt, bang het mis te lopen.
Frank Agterbos, Weleveld Golf