Nieuws Actueel

Groenteboer ziet klandizie groeien

Na jaren van teruglopende omzetten, winnen speciaalzaken weer een beetje terrein op de supermarkt, bericht het AD.

Annemieke van Dongen | Foto: Frank Jansen 20 juni 2016

Groenteboer klandizie graphic goudreinet 1065

Je moet het maar durven: een nieuwe groentezaak openen pal tussen een Jumbo en een Albert Heijn. De Goudreinet zit sinds februari in winkelcentrum Rokkeveen in Zoetermeer. Het loopt uitstekend, zegt Bas van Ravenswaaij, die samen met zijn vader eigenaar is van vijftig groente- en fruitwinkels.

Na een lastige periode lopen die weer goed. Afgelopen jaar steeg hun omzet met 8 procent. Ze verwachten dit jaar nog twee of drie vestigingen te openen.

Voedselspeciaalzaken hebben hun omzet sinds 2007 met 15 procent zien kelderen. De verkoop van groentemannen, bakkers, slagers en slijters liep in die periode zelfs met bijna 30 procent terug. Afgelopen jaar was voor het eerst weer sprake van een kleine omzetstijging (+1,5 procent), blijkt uit cijfers van ABN AMRO. Vanwege de verbeterde economische omstandigheden verwacht de bank lichte groei. Winkeliers moeten daar echter hard voor werken. Het wordt steeds lastiger om op te boksen tegen de supermarkten. Die kunnen vanwege de macht van het getal niet alleen lage prijzen rekenen, ze zetten ook vaker in op een vers-assortiment en ambachtelijke producten, zegt sectorbankier Rob Morren. "Met luxe producten en persoonlijk advies tillen formules als Marqt en Jumbo de kwaliteit naar een hoger niveau. En aanbieders als HelloFresh en Willem & Drees brengen de speciaalzaak bij mensen thuis."

Supermarkten zijn de grootste vriend én vijand van de Goudreinet. AH stunt deze week met bloemkolen voor nog geen euro, bij Jumbo kost een kilo bananen maar 99 cent. Tegen de stuntprijzen van de grootgrutters kan de Goudreinet niet altijd op. "Zij kunnen groente of fruit onder de kostprijs verkopen; dat verlies compenseren ze wel met andere producten. Daar staat tegenover dat ze veel klanten trekken. Die komen ook langs onze winkels. Daarom kun je toch het best zo dicht mogelijk bij een supermarkt zitten." Want blijkbaar is er genoeg dat de groenteboer van de supermarkten onderscheidt. Het feit dat er groenten als pastinaak en raapstelen te vinden. En grote, donkerrode kersen. Of de keus in zuidvruchten en ongebrande noten - volgens de ondernemer niet aan te slepen sinds ze in de Schijf van Vijf staan. In de winkel is een saladebar, waar klanten zelf hun portie groenvoer scheppen. "Rond lunchtijd verkopen we veel salades en versgeperste sapjes, tussen drie en zes 's middags komen klanten voor onze maaltijden. Die bereiden we ter plekke, zonder conserveringsmiddelen, en zijn al te koop vanaf 3,50 euro." Die producten zorgen voor een 'aanzienlijk' deel van de omzet, zegt Van Ravenswaaij. "Dat blijft groeien."

Gerelateerde artikelen: Verswinkels Groene Hart: 'Je moet nu écht speciaal zijn'Dag keten, hallo specialist