Nieuws Actueel

Grote brand bij Oosterhouts bedrijf

Oosterhout werd gisteren gewekt door loeiende sirenes. Bij Rodenburg B.V. was brand uitgebroken in een droger, meldt BN/DeStem.

Jamaica Vink | Foto: Jeroen Stuve 25 maart 2016

Brand Rodenburg

Een groot aantal Oosterhouters is gisterochtend wakker geschrokken door loeiende sirenes. Vier brandweerwagens en een ambulance rukten uit voor een brand aan de Denariusstraat in Oosterhout.

Daar was bij het bedrijf Rodenburg Biopolymers B.V., dat van zetmeel onder meer biologisch afbreekbaar plastic maakt, rond 7.00 uur een brand uitgebroken. Er vielen geen gewonden.

Directeur Thijs Rodenburg: "De brand is ontstaan in een van onze drogers, met een kleine hoeveelheid zetmeel erin."

BroeiVolgens de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant was er in de droger broei ontstaan. Rodenburg: "Broei is niet helemaal juist. Wat er dan wel is gebeurd, weten we nog niet. Dat zijn we nu nog aan het onderzoeken."

De brand werd volgens Rodenburg ontdekt door een van zijn medewerkers. "Maar we hebben ook veiligheidssystemen die meteen melding maakten."

De brandweer was er dan ook snel bij, zegt ook de woordvoerder van de brandweer. "Uitbreiding bleef daardoor beperkt."

Onder controleRond tienen was de situatie onder controle. Daarna was de brandweer nog druk met nablussen en het opruimen van het terrein. "Het was een vrij complexe brand. Lastig te bereiken, omdat het om een opslag ging", legt de woordvoerder van de brandweeruit. "Het is ook een technische brand. Je kunt niet zo maar water op zo'n broeiende opslag spuiten. Dan spuit het alle kanten op. Daarom hebben we later nog een schuimwagen opgeroepen, om de opslag met schuim af te dekken."

Het materiaal dat in brand is gevlogen, is niet schadelijk, aldus de brandweerwoordvoerder. "Zetmeel is een organisch product", verklaart ze. "Maar rookontwikkeling die door branden ontstaan, is natuurlijk nooit gezond."

De schade is nog niet bekend. Rodenburg: "Onze eerste indruk is dat het meevalt. Wel ligt de productie van deze lijn, de drogers, stil. Hoelang, dat weten we niet."

VrachtwagenchauffeursDoor de brand moesten verschillende vrachtwagenchauffeurs wachten met laden en lossen. Rond het middaguur kon de laatste zijn weg weer vervolgen.

Of op bedrijventerrein Vijf Eiken meer ondernemers last ervaarden van de brand, is niet duidelijk. Ondernemersvereniging Vijf Eiken was niet bereikbaar.