Nieuws Actueel

HAN-studenten maken gezondheidsspel voor scholieren

Een bordspel om basisscholieren bewuster te maken van hun gezondheid. Dat is wat vijf studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in november op de markt gaan brengen. Eerst was hun idee niet meer dan het resultaat van een studieopdracht. Nu dromen ze ervan een keer te mogen aanschuiven bij RTL Late Night, het populaire praatprogramma van presentator Humberto Tan. Dat schrijft De Gelderlander.

LARS BARENDREGT | Foto: Gerard Burgers 27 september 2016

HAN studenten Play Healthy

Het plan voor Play Healthy ontstond vorig jaar toen het vijftal voor hun opleiding Sport, Gezondheid en Management een fictief bedrijf moest oprichten. "Ons eerste idee was een opklapbare broodtrommel, maar die bleek al te bestaan", vertelt Lars Curvers (20), een van de initiatiefnemers. "Daarna kwamen we uit het niets uit bij een bordspel. En niet zomaar één. We willen bewustwording creëren voor overgewicht onder jongeren. Een groot probleem."

Volgens studiegenote Marlon van Diest (20) heeft Play Healthy veel weg van het bordspel Triviant. Iedere deelnemer begint met zijn pion bij 'Start'. Door vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren voor vijf verschillende categorieën over bewegen en voeding, kunnen spelers fiches verdienen. Wie dat het beste doet en zijn pion als eerste naar de finish brengt, wint.

Met Play Healthy, dat met twee tot vier kinderen kan worden gespeeld, zijn de HAN-studenten inmiddels winnaar geworden van de Battle of the HAN Student Companies.Daarnaast hebben diverse organisaties, waaronder Sportbedrijf Arnhem en een handjevol basisscholen, de eerste versie van het spel al in bezit. "Maar het kan allemaal nog een stuk professioneler", laat Curvers weten. "Voor de eerste, grote productie van 500 exemplaren straks begint, leggen we alle vragen in het spel voor aan voedings- en bewegingswetenschappers."

Dat is mogelijk door de financiële hulp van Jean-Paul Lemmens. Eerst was hij de externe begeleider van het project van de leerlingen. Nu is hij aandeelhouder in hun bv, genaamd Young Educative Connectors. "Het klinkt gek, maar dat is echt zo", zegt Merveille Katendi (23). "Hij gelooft in ons plan."

Ook de Arnhemse student was vrijwel meteen overtuigd van het potentieel van Play Healthy, dat medio november via het internet te koop is en straks misschien ook in kerstpaketten terechtkomt.

"Vanaf dag één zei ik dat we bij Humberto Tan aan tafel zouden komen. Ik werd voor gek verklaard. Maar waarom zou het nu niet kunnen? Geld verdienen we nog niet met Play Healthy, maar wanneer alle toezeggingen doorgaan, zou dat maar zo kunnen gebeuren."

Curvers lacht. "Misschien dat we eerst een keer in het publiek moeten gaan zitten. Het gaat om het leerproces. Er zijn maar weinig studenten die kunnen zeggen dat ze tijdens hun opleiding al een eigen bedrijf hebben."

playhealthy.nl

Gerelateerde artikelen

Ondernemend raadslid 'partner in crime' met zoon druglord Escobar

Familiespel MrGuba is eerbetoon aan opa Guus

Twee horeca-ondernemers in Zwolle beginnen tegenbeweging Pokémon Go